Otvoritev razstave XIII. poletnega slikarskega ex-tempora 2011 (video)


Ozka ulica v središču Celja je bila v soboto, 2. julija 2011 nekoliko bolj polna kot navadno. Stisnjena uličica premore namreč tudi majhno, a prijetno Galerijo Volk, v kateri se je ob 11. uri dopoldan odvila otvoritev razstave XIII. poletnega slikarskega ex-tempora. Vsi obiskovalci, ravno zaradi njene majhnosti, niso mogli vstopiti v prostor, a potrpežljivo čakanje se je na koncu obrestovalo – raznolike in zanimive slike Celja so skoraj prikovale poglede obiskovalcev.

Poletni slikarski ex-tempora je tokrat že trinajstič organizirala celjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, njegov namen pa je – po besedah Živka Beškovnika, tokrat v vlogi predstavnika JSKD Celje »prispevek k pestremu mozaiku poletnih prireditev v okviru programa Poletje v Celju, knežjem mestu, drug namen je spodbuditi k produkciji del naše ljubiteljske slikarje in jim dati še eno priložnost za delo in seveda za razstavo in pa kar je tudi nezanemarljivo, tudi naše umetnike slikarje spravit na ulice, slikat v naravo.«

Tema letošnjega ex-tempora je bila naslovljena »Celje v poletnem soncu«, avtorji, ljubiteljski slikarji iz Celja in okolice pa so med 17. in 24. junijem imeli priložnost najti pravi motiv in ga ujeti na platno. Po mnenju akademskega slikarja Narcisa Kantardžića, zaslužnega za strokovni izbor najboljših del, je najbolje uspelo naslednjim izmed šestindvajsetih sodelujočih:

  1. mesto: Branka Dragosavac za sliko z naslovom »Železniška postaja«
  2. mesto: Stanislav Petrovič – Čonč za sliko z naslovom »Jutranji zapis na ulici«
  3. mesto: Veronika Svetina za sliko z naslovom »Stari grad«.

Vsem sodelujočim čestitamo ob uspehu, bralce pa vabimo v Galerijo Volk na ogled razstave, ki bo na ogled do 31. avgusta 2011.

Živka Beškovnika ter Branko Dragosavac smo prosili za nekaj besed; prvega o samem projektu, drugo med drugim o motivu za izbor zmagovalnega motiva.

t/f/v: Katja Goluh