Pater Karel Gržan o Frideriku in Veroniki: Na to zgodbo smo lahko ponosni


V okviru Tednov vseživljenjskega učenja je Ljudska univerza Celje organizirala pogovorno uro s patrom Karlom Gržanom, ki je navdušil zbrane z novimi pogledi in spodbudil radovednost. Predstavil je knjigo z naslovom Friderik in Veronika, na koncu pogovora pa so obiskovalci lahko prisluhnili tudi ilustratorki knjige Severini Trošt Šprogar, ki je povedala, kje je črpala navdih za ilustracije.

Pater Karel Gržan, duhovnik, pisatelj, magister teologije, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov, je avtor tridesetih literarnih tridesetih literarnih, strokovnih ter poučnih knjig. Med drugim je napisal tudi knjigo Friderik in Veronika, njuno zgodbo pa primerja s slavno pripovedjo o Romeu in Juliji.

Kar je bila za Romea in Julijo Verona, je bil za Friderika in Veroniko Jurklošter – zatočišče in kraj poslednjega počitka –, in kar je bil za Romea in Julijo pater Lorenzo, je bil za Friderika in Veroniko prior Arnold – zaščitnik in zaupnik.

“Videl sem, da je treba te zagonetke rešiti, zato sem navezal stik s Kartuzijanskim samostanom Pleterje, raziskoval in zgodba je tekla. Ko se lotim neke zadeve sem nepopustljiv,” je svoj pristop k pisanju te knjige opisal pater Gržan.

Njegova zavzetost in predanost raziskovanju sta očitni v vsaki besedi, ki jo je izrekel pred polno Levstikovo dvorano Osrednje knjižnice Celje.

Foto: Simon Valant

“Ko sem prišel v Jurklošter, so me domačini prosili, če bi jim pomagal ovrednotiti to zgodbo. Sami se trudijo in cenijo to zgodbo, a nimajo zadostne podpore. Država mora nekaj storiti v tej smeri. Namreč ljudje, ki prihajajo skozi Slovenijo, si želijo zgodb in mi jim te zgodbe lahko ponudimo,” je poudaril osrednji gost.

Ob tem je izpostavil, da je zgodba o Romeu in Juliji izmišljena, vendar v Verono privablja obiskovalce iz celega sveta, medtem ko je zgodba o Frideriku in Veroniki resnična, a je ne znamo ovrednotiti. “Ta zgodba je popolna uspešnica, na njo smo lahko ponosni,” je dodal.

To dokazuje tudi dejstvo, da je bila zgodba o Veroniki navdih za pesem pevke Raiven, ki je Slovenijo zastopala na letošnji Evroviziji.

“To pomeni, da je Veronika sama po sebi blagovna znamka. Zamislil sem si, da je Raiven mogoče gledala dokumentarec po tej knjigi, kjer je en prizor Veronike, ki se utaplja. To je zelo močan prizor, ki se je tudi mene zelo dotaknil. Mogoče je to njo fasciniralo, ji dalo navdih, da je potem nastalo, kar je nastalo,” je dejal avtor knjige.

Foto: LU Celje

Ljubezenska zgodba med Friderikom in Veroniko je sicer romantična in skrivnostna, a tudi tragična. Redko pa je njuna zgodba osvetljena tudi z druge plati, s plati tistih, ki so jima skušali pomagati pred Hermanom.

V zgodovinski pripovedi patra Gržana tako svoj trenutek slave dobi tudi prior Arnold, ki je nesrečna zaljubljenca branil, dokler je le lahko, obenem pa pomembno vlogo odigra jurkloštrski samostan, ki še danes skriva nekatere neodkrite skrivnosti tragične ljubezenske zgodbe. Te želi Gržan odkriti in razkriti.

Nesojeno ljubezensko zgodbo pa spremljajo tudi ilustracije Severine Trošt Šprogar.

“Friderik in Veronika name ne vplivata zaradi svoje vsebine, zgodbe, ampak mene se je to dotaknilo, ker je Karli (op. a. Karl Gržan) to predstavil kot je predstavil,” je dejala ilustratorka Trošt Šprogar, ki je s svojim doprinosom še dodatno obogatila zgodbo.

Dogodek je obiskovalcem ponudil globlji vpogled v zgodovino in pomen zgodbe o Frideriku in Veroniki, obenem pa je predstavil pomembnost ohranjanja kulturne dediščine.