Poletni nokturno v Celjskem domu (video)


Zaključek Mednarodnega poletnega pevskega seminarja prof. Vlatke Oršanić

Mednarodni poletni pevski seminar prof. Vlatke Oršanić je od 19. avgusta do 28. avgusta letos potekal že petič. Tudi tokrat so ga skupaj pripravili Društvo ljubiteljev umetnosti Celje, Hiša kulture Celje, Vokal BK Studio ter Glasbena šola Nazarje.

Izbrani udeleženci so večino seminarja prebili v Mozirju, kjer so se mojstrili pod budnim očesom prof. Oršanićeve, mednarodno priznane sopranistke, med drugim solistke v SNG opera in balet Ljubljana ter izredne profesorice solo petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njen individualni pristop k učenju je tisto, kar seminarju prida posebno noto – vsakega udeleženca posebej namreč poučuje sama, brez asistentov.

Na seminar se vsako leto prijavi večje število kandidatov, zaradi specifične metode mentorice, pa bi naj v samo izobraževanje uspelo zgolj desetim. Letošnje leto je bila generacija kot kaže še posebej prepričljiva, saj smo slišali kar trinajst nadarjenih mladih solistov. Udeleženci sicer prihajajo iz Hrvaške in Slovenije, praviloma z izjemnim pevskim predznanjem. V desetih dneh jih mentorica sooči z njihovimi prednostmi in pomanjkljivostmi ter jim pomaga na poti iskanja njim lastnega umetniškega izraza.

Seminar se vsako leto zaključi z dvema koncertoma. Koncert Oratorijskih arij je potekal v soboto, 27. avgusta v cerkvi Sv. Jurija Mozirje, mi smo poslušali čudovit koncert Opernih arij v Celjskem domu Celje dan kasneje.

Udeleženci so navdušili – s svojimi suverenimi interpretacijami so nedvomno pokazali, da imajo talent. Žareč nasmeh ge. Oršanić ob koncu predstave pa je dal vedeti, da je s svojimi varovanci tudi sama zadovoljna.

Spodaj si lahko ogledate kratek kolaž vseh nastopov. Nastopajoči po vrstnem redu so naslednji: Maja Mužar, sopran; Mojca Bitenc, sopran; Zala Hodnik, sopran; Ana Marija Siter, mezzosopran; Vedrana Zrnić, sopran; Monika Kelenc, sopran; Tine Čarman, tenor; Leonida Sabo, sopran in Iskra Stanojević, mezzosopran; Ana Graselli, sopran; Urška Kastelic, sopran; Iskra Stanojević, mezzosopran; Leonida Sabo, sopran, Janez Hostnik, bariton in Ivana Srbljan, bariton. Na klavirju jih je spremljal Davor Ljubić.