Politična satira November navdušila na Dnevih komedije


Alida Bevk, Jurij Zrnec, Uroš Fürst in Matjaž Tribušon
Alida Bevk, Jurij Zrnec, Uroš Fürst in Matjaž Tribušon

V petek, 23. marca, se je na letošnjih Dnevih komedije predstavila žanrsko malce drugačna gledališka uprizoritev. Gre namreč za politično satiro, ki je nastala pod peresom Davida Mameta, enega najizvirnejših ameriških dramatikov. Režiser Matjaž Zupančič je njegove besede udejanjil, z njimi pa se je na odrih celjskega gledališča predstavila SNG Drama Ljubljana.

Gre za kritiko sodobne ameriške realnosti, ki v ospredje postavlja ameriškega predsednika Charlesa Smitha (Matjaž Tribušon), ki je tik pred ponovnimi volitvami, na katerih pa mu procentualno slabo kaže. Prav zaradi tega potrebuje potezo, s katero bi pridobil karseda veliko potencialnih volivcev. Ker sam ni pretirano inteligenten, mu pri vodenju države pomaga njegov svetovalec Archer Brown (Uroš Fürst). Predsednik bi si lahko kar nekaj glasov izboril z blagoslovom dveh puranov, ki ju pripelje predstavnik nacionalnega združenja rejcev puranov (Jurij Zrnec). Zaplete pa se, ko ga pisateljica njegovih govorov, Clarice Bernstein (Alida Bevk) izsiljuje z lezbično poroko.

Igra je polna satire in črnega humorja, ravno to pa sta elementa, s katerima David Mamet razkriva politično zakulisje, polno izsiljevanja in manipulacij.

Tina Ožvald

(Foto: http://www.drama.si/)