Premiera predstave Živalska farma v Centru konjeniškega športa Celje (foto, video)


"Živali te dežele naše, ko slišite te pesmi glas, se spomnite, da v večne čase, samo upor popelje nas!"
“Živali te dežele naše, ko slišite te pesmi glas, se spomnite, da v večne čase, samo upor popelje nas!”
"Še več bom delal. Vodja ima zmeraj prav!"
“Še več bom delal. Vodja ima zmeraj prav!”

V četrtek zvečer je pod okriljem Gledališča Hiše kulture Celje v Centru konjeniškega športa potekala premierna uprizoritev Živalske farme po Georgeu Orwellu in Andreju Rozmanu – Rozi, ki sta jo odrsko priredila Luka Marcen in Nuša Komplet Peperko. 

Živalska farma, v angleškem izvirniku Animal Farm, je politična satira znanega britanskega pisatelja Georga Orwella, kjer je alegorično opisan Stalinov totalitarizem. Zgodba se začne na Graščinski kmetiji, kjer nezadovoljne živali po navdihujočem govoru starega merjasca Majorja izženejo kmeta Janežiča, lastnika farme, ki jih je ves čas samo izkoriščal, zlorabljal in jim odvzemal vsakršno svobodo. Živali se na podlagi omenjenega govora odločijo za upor, kjer izženejo kmeta Jonesa in zavzamejo kmetijo.

Farmo preimenujejo v Živalsko, določijo svojo vodjo (prašič Debelinko) določijo svojo himno, zastavo in ostale simbole ter 7 zapovedi: 1. Kdor hodi po dveh nogah, je sovražnik; 2. Kdor hodi po štirih nogah, je prijatelj.; 3. Nobena žival naj ne nosi oblačil.; 4. Nobena žival naj ne spi v postelji.; 5. Nobena žival naj ne pije alkohola.; 6. Nobena žival naj ne ubija druge živali.; 7. Vse živali so enakopravne. Gre za načela animalizma, katerega osnovna misel je bratstvo vseh živali. Kljub temu pa situacija doživi negativen preobrat.

Farmo na koncu preimenuje nazaj v Graščinsko, neposlušne živali pa so izgnane ali ubite. Ob tej diktaturi se zabriše meja med prašiči in ljudmi, prašiči pa začnejo nositi elegantne obleke in se postavijo na zadnje noge. Pravica in enakopravnost za ostale živali nista nikoli doseženi. DSCN9337 (Kopiraj)

Ob diktaturi se meja med prašiči in ljudmi hitro zabriše.
Ob diktaturi se meja med prašiči in ljudmi hitro zabriše.

Umetnost kot medij deluje kot ogledalo družbe, ki poskuša na svojevrsten način ujeti trenutni družbeni utrip in ga kritično reflektirati, pri čemer so bili tudi ustvarjalci predstave Živalska farma izjemno uspešno, saj so skozi prizmo družbene kritike opozorili na aktualna politična dogajanja v Sloveniji in Evropski Uniji.

Njihova gledališko-aktivistična zgodba je izpostavila na dominantne družbene strukture in na nesorazmerja moči, kar je odlična prikazala tudi nadarjena gledališka zasedba, kjer je vsak zase dodelano interpretiral več vlog in se brez dvoma dotaknil slehernega obiskovalca Centra konjeniškega športa Celje.

Vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetka z največje Živalske farme v Celju.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=975]

Tina Ožvald

pokal-narodov-2016-polsi-klik