Predstava KALIPSO premierno v Plesnem forumu Celje: avtorski projekt Tine Valentan (foto, video)


Sobotni večer je minil v znamenju odličnega umetniškega dela priznane plesalke in koreografinje Tine Valentan, ki že vrsto let deluje na področju sodobnega plesa. Avtorski projekt Kalipso v središče postavlja žensko v vsej njeni moči. Ne spreglejte pa tudi prihajajočih dogodkov Plesnega foruma … 

Tina Valentan: KALIPSO, PTL, sep. 2016, Produkcija: Mesto žensk http://www.cityofwomen.org/sl/content/2016/projekt/kalipso
Tina Valentan v avtorski predsavi Kalipso.

Predpremiera Kalipso je bila lani v okviru mariborskega festivala Performa & Platforma in kasneje v Plesnem Teatru Ljubljana s premiero in ponovitvami. En izmed teh se je zgodila na 22. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk. Predstava je požela nekaj pozitivnih kritik, časopis Dnevnik pa jo je uvrstil na lestvico TOP 2016 predstav. »Predstava je pri nas gostovala v sodelovanju s festivalom  Mesto žensk in z Mestno občino Celje,« je povedala Gordana Stefanovič-Erjavec, umetniška vodja Plesnega foruma.

Kalipso je neumnost. Je boginja. Je nočni bar za samce vseh vrst. Postavlja nove horizonte zabavni industriji s pomočjo ustvarjalne seksualnosti. Kalipso so individualni in družbeni vzorci, ki se nevidno obračajo v življenju posameznika.

Odgovor na vprašanje Kako nastane umetniško delo? je na dlani, a vendar skrit. Skriva se v dveh zlatih jajčecih, ki prepotujeta dolgo pot od komaj zaznavnega občutka v trebuhu do odrske stvaritve. »Dobrodošli na postaji Mir!« nagovarja plesalka vesoljno stvarstvo.

KAJ JE BILO PREJ, KOKOŠ ALI JAJCE? »JAJCE V KOKOŠI, KOKOŠ V JAJCU.«

Kalipso je ženska v vsej svoji veličastnosti.

Tako kot nesmrtna nimfa Kalipso je tudi Kalipso Tine Valentan iz samotne dežele senc. Moč črpa iz svoje globoke notranjosti, ki se previdno izoblikuje v gib in glas ter se nerada prezgodaj razkrije. Z mitološko Kalipso jo druži ime: καλύπτω (kalyptō) v grščini pomeni pokrivanje ali zakrivanje, v prenesenem pomenu pa prikrivanje: zvijačnost, a tudi zaščito. Obe sta zapeljivki, ki svoje bogastvo razdajata z velikodušnostjo tistih, ki imajo zgolj zavedanje, da se iz zlatega jajca – preden ga streš – lahko izvali karkoli.

Kalipso Tine Valentan se mora po sili razmer odločiti za eno samo pot preden razbije jajce. Bo iz njega prišel umetniški ali biološki čudež? Predstava ali otrok? V njeni podobi sveta vsaka celica vsebuje ves kozmos in vse je povezano, zato se ustvarjanje in materinstvo ne izključujeta. Toda v svetu, kjer živi, ni denarja in prostora za oboje.

Od tod bolečina. V tako sploščenem svetu smeš biti samo eno. Zdi se, da celo čarobna moč zlatih jajčec odpove. Naj jih Kalipso še tako čuva, ostajajo nema. Zaman skuša obuditi staro mitopoetsko podobo sveta kot kozmičnega jajca, v katerem se vse začne in konča. Tukaj in zdaj mora Kalipso vse svoje razsežnosti pa stlačiti v eksotičen klobuk.

Kalipso črpa moč iz globin svoje notranjosti.

Pozornost preusmeri na jajčnike in se iz kozmonavtke na postaji Mir spremeni v navadno zemljanko. Ali jajčniki res vodijo Kalipso, ali pa jih nemara usmerja ona? Je to ujetništvo ali svoboda? Da ni oboje hkrati? Mistiki kimajo.

Ob koncu predstave je Gordana Stefanovič-Erjavec še dejala, da je Tina s svojo prepričljivo izvedbo in izvirno idejo navdušila vse prisotne v Plesnem forumu Celje.

Avtor glasbe in zunanje oko: Tian Rotteveel / Dramaturginja: Aleksandra Blagojević / Umetniško usmerjanje: Snježana Premuš / Kostumografka: Urška Recer / Oblikovalka luči: Urška Vohar / Teoretska refleksija: Tea Hvala / Izvršna producentka: Amela Meštrovac / Produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi / Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana in Plesna Izba Maribor

kalipso-8
Glavne “krivke” za predstavo Kalipso so se po dogodku zbrale skupaj (z leve proti desni): Gordana Stefanovič-Erjavec, Urška Vohar, Tina Valentan in Amela Meštrovac.

O TINI VALENTAN

Je diplomirana plesalka in koreografinja. V zadnjem času je aktivna predvsem kot performerka v predstavah drugih koreografov, za kar je prejela prestižno nagrado Ksenije Hribar.

S skupino Milan Tomášik & Co gostuje po evropskih plesnih festivalih. S Snježano Premuš, pod vodstvom katere je nazadnje ustvarjala Fizične manifestacije (2015), vztrajno poglablja svoje znanje o telesu z Body Mind Centering metodo. Vidimo jo lahko tudi v otroški predstavi Krickrac, to sem jaz!. Avtorski prvenec, ki ga je predstavila na prvi Platformi v Mariboru, pa je rodil prepoznaven solo Ko luna raste (2008).

KAJ ZANIMIVEGA PA ŠE PRIHAJA V PLESNI FORUM?

Petek, 27. oktobra, 21.00: Zgodil se bo prvi koncert hrvaškega Mr. Voice, Jacques-a Houdek-a. »To bo ekskluzivna varianta koncerta ob intimni klavirski spremljavi dolgoletnega  in priznanega pianista ter njegovega glasbenega sodelavca gospoda Gorana Kovačića,« so zapisali na spletni strani Plesnega foruma.

Sobota, 11. november: Na dogodku Tri v enem (plesna delavnica ter video in plesna predstava) boste imeli priložnost spoznati mednarodno priznanega plesalca Jerneja Bizjaka, ki se bo predstavil kot koreograf in obenem vodil kreativno delavnico.

Sobota, 18. november, 21.00: Trium (Roman Nussdorfer, Matjaž Mikac in Sine Videčnik) je nova pop-rock skupina na slovenski glasbeni sceni. Na koncertu z gosti bodo predstavili svoj prvi album Puzzle, ki bo izšel še v tem mesecu.

Petek, 24. november, 20.00: V sodelovanju s Hišo kulture se bo predstavil slikar in intermedijski umetnik Mark Požlep. Dokumentarni performans Bolj čudno od raja bo glasbeno obarval pianist Igor Feketije. Nastop je bil izbran tudi za letošnje Borštnikovo srečanje.

Sedaj pa vabljeni k ogledu fotografij in trailerja predstave Kalipso.

 

Fotogalerija:

tekst: Tamara Želimorski in Tea Hvala

foto: Tamara Želimorski, Gordana Stefanovič-Erjavec in Nada Žgank