Preminil je celjski častni občan Ivan Stopar


ivan_stoparV starosti 89 let je umrl častni občan Celja, umetnostni zgodovinar in gradoslovec, dr. Ivan Stopar. 

Najbolj poznan je kot avtor knjige Gradovi na Slovenskem, njegova bibliografija obsega okrog 50 monografskih publikacij, kulturnozgodovinskih vodnikov in drugih strokovnih člankov. Še letos je izdal obsežno monografijo z nsalovom Slovenske vedute med klasicizmom, romantiko in realizmom.

Poklicna pot ga je leta 1964 zanesla v Celje, ki je postalo njegov dom, z njim pa je povezanega tudi precej njegovega raziskovalnega dela.

najlepsi_slovenski_gradoviOb ustanovitvi Zavoda za spomeniško varstvo v Celju je postal njegov prvi ravnatelj ter s trdim in vztrajnim delom organiziral in strokovno utemeljil spomeniškovarstveno službo najprej v celjski regiji, kasneje pa tudi v delu Zasavja in Posavja; postavil je tudi temelje Zavodovi dokumentaciji, ki je po obsegu in pomenu prerasla v trajen vir za proučevanje kulturne dediščine.

Kot odgovorni konservator je vodil obnovo številnih spomenikov v Celju, med njimi opatijsko cerkev sv. Danijela, Knežji dvorec in Stari grad. Med prvimi konservatorji na Slovenskem je posvečal pozornost tudi historičnim urbanim celotam, tako je tudi za staro mestno jedro Celja že zelo zgodaj opredelil spomeniškovarstvene smernice za prenovo, ki so izhajale iz analize urbanističnega razvoja mesta: njegova študija Spomeniškovarstveni red za staro mestno jedro v Celju (Celjski zbornik 1968) je bila v svojem času pionirsko delo in v marsičem še danes ni presežena.

Posebno mesto v njegovem delu imajo gradovi, izdelal je natančno topografijo gradov v vzhodni in osrednji Sloveniji.
Pri proučevanju zgodovine in urbanističnega razvoja mesta Celje je podrobno obdelal tudi stare celjske upodobitve, ki so nepogrešljiv vir za proučevanje zgodovine mesta, je tudi soavtor prve monografije o Celju (1968) ter avtor monografije o Celju iz leta 1986.

slovenske_vedute_med_klasicizmom_romantika_realizmomŠtevilne kulturne spomenike je širši javnosti predstavil v zbirki Vodnikov po naravnih in kulturnih spomenikih Slovenije, med drugim tudi mesto Celje in njegove spomenike (dve izdaji), Stari grad, opatijsko cerkev, cerkev na Svetini itd.

V številnih razpravah in člankih je objavil nekaj odmevnih znanstvenih tez, ki prinašajo nova spoznanja o naši kulturni dediščini, kot sta npr. opredelitev avtorjev gotskih fresk v Marijini kapeli opatijske cerkve v Celju in Celjskega stropa.

Za svoje delo je prejel Steletovo nagrado in nagrado Izidorja Cankarja ter številna druga priznanja.

Celjska občina mu je leta 2012 za njegov življenjski prispevek k proučevanju zgodovine Celja podelila naziv častni meščan. Poglejte si njegov takratni nagovor: