Prva slovenska uprizoritev monodrame Večni otrok v Gledališču Celje

05. 09. 2019 12:00

V Gledališču Celje bodo sezono 2019/20 odprli na Malem odru s prvo slovensko uprizoritvijo monodrame Večni otrok izraelske pisateljice Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina. Gre za monodramo o ženski, ki ima otroka z Downovim sindromom.

Pripravili so angleško in slovensko različico. Angleška premiera bo v soboto, 7. septembra, slovenska pa v petek, 13. septembra.

Ustvarjalci predstave so prevajalka Alja Predan, režiser, scenograf in kostumograf Yonatan Esterkin, dramaturginja Tina Kosi, avtor glasbe Anže Čater, oblikovalec videa in animacije Rok Predin, lektor Jože Volk, lektor za angleški jezik Noah Charney in oblikovalca svetlobe Yonatan Esterkin ter Uroš Gorjanc. Igra Manca Ogorevc.

manca-ogorevc2-foto-uros-hocevar

Monodramo Večni otrok je napisala uspešna izraelska in tudi mednarodno uveljavljena pisateljica, dramatičarka, libretistka in prevajalka Nava Semel. Njeni romani so bili prevedeni v številne tuje jezike, pisateljica je bila tudi večkrat nagrajena.

Igra je doživela premiero leta 1987 v Mestnem gledališču v Haifi, kjer je bila na sporedu kar enajst let in doživela več kot tisoč ponovitev. Leta 1988 je bila nagrajena kot najboljša igra leta, leto pozneje pa tudi kot najboljša uprizoritev leta. Vrsto let je bila na repertoarjih različnih gledališč v tujini, pa tudi na številnih radijskih postajah. V Avstriji je bila celo proglašena za najboljšo radijsko igro leta. Uprizarjali so jo v Avstriji, Belgiji, Franciji, Romuniji, Italiji, ZDA, na Poljskem, Irskem, Češkem, Norveškem, Nizozemskem, v Izraelu pa so jo leta 2006 igrali celo v arabščini. Uprizoritev v celjskem gledališču bo prva v Sloveniji in sploh prvi slovenski prevod kakšnega literarnega dela Nave Semel.

Monodrama Večni otrok govori o materi, ki ima otroka z Downovim sindromom. Dogaja se na predvečer sinovega odhoda v posebno šolo. To je trenutek, ko ga bo morala spustiti iz varnega družinskega zavetja v svet samostojnosti. Odprto in naravnost govori o šoku matere, ki takoj po porodu izve za otrokovo prizadetost. Na življenjski, neposreden in empatičen način govori o odnosih v njihovi družini ter o odnosu okolice do ljudi z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Gre za aktualno tematiko, ki je še kako prisotna tudi v današnjem času.

Gledališki list za predstavo Večni otrokmanca-ogorevc-foto-uros-hocevar

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 0,804 seconds.