Prva slovenska uprizoritev tragedije Očiščenje v SLG Celje (foto, video)


V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo v petek, 21. februarja, ob 19.30 uprizorili slovensko premiero tragedije Očiščenje finske pisateljice Sofi Oksanen v režiji Jarija Juutinena in koprodukciji s sadsongskomplex:fi. Uprizoritev je podprlo Ministrstvo za izobraževanje in kulturo Republike Finske.

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica SLG Celje, mag. Tina Kosi, je predstava del nove usmeritve gledališča, da se usmeri v sodelovanje tudi z ljudmi, ki delujejo širše po Evropi in svetu. V videu spodaj izveste več o predstavi, režiserju in koprodukciji.

slg_celje_ociscenje_00
Tragedija Očiščenje v SLG Celje; Foto: SLG Celje

Ustvarjalci tragedije Očiščenje

Finsko-estonska pisateljica in dramatičarka Sofi Oksanen velja za pisateljsko zvezdnico in se v svojem pisanju nenehno ukvarja z bolečim obdobjem estonske zgodovine, ki sta ga oblikovali sovjetska in nacistična okupacija. Avtorica je angažirana zagovornica enakopravnosti spolov in aktivistka za pravice istospolno usmerjenih.

Predstavo so ustvarili prevajalka Julija Potrč Šavli, režiser Jari Juutinen, dramaturginja Alja Predan, scenograf Teemu Nurmelin, kostumografka Tinja Salmi, avtor glasbe in zvoka Ville Hyvönen, oblikovalec svetlobe Teemu Nurmelin, oblikovalca videa Teemu Nurmelin in  Ville Hyvönen, lektor Jože Volk, svetovalec za gib Boris Ostan in asistentka režije Eva Kokalj. Igrajo Živa Selan, Maša Grošelj, Luka Bokšan, Aljoša Koltak, Rastko Krošl, Damjan M. Trbovc.

V vlogi Hansa se bo občinstvu prvič predstavil tudi novi član ansambla Luka Bokšan, ki prihaja iz Celja, trenutno pa obiskuje 4. letnik dramske igre na AGRFT.

Zgodba

Očiščenje slika zgodovinsko obdobje povojne in polpretekle Estonije. Dogajanje ves čas preskakuje v času, iz časa sovjetske okupacije Estonije ob koncu druge svetovne vojne v devetdeseta leta preteklega stoletja, ko je Estonija postala neodvisna. Protagonistki sta ženski različnih generacij, Allide Truu, starejša kmetica, ki živi izolirano življenje na estonskem podeželju, in Zara, žrtev trgovine z ljudmi na begu pred krutimi zvodniki. Pod različno oblastjo sta obe ženski doživeli ekstremno nasilje in se preostanek svojega življenja borita za preživetje v represivnem svetu izredno omejenih možnosti.

Direktorica SLG Celje, mag. Tina Kosi:

Dejan Cvetanoski