Rok Vahter, vitez poezije


Rok Vahter s svojo mentorico Alenko Prebičnik-Sešel

Rok Vahter, dijak 3. letnika I. gimnazije v Celju, je bil v soboto, 16. aprila razglašen za viteza poezije. Gre za pesniški turnir, ki je natečajna prireditev, na kateri se tradicionalno izbira najboljša izvirna slovenska neobjavljena pesem v tekočem letu.

Na že 11. Pesniški turnir v organizaciji Založbe Pivec se je prijavilo kar 157 pesnikov s svojimi še neobjavljenimi pesmimi. Strokovna žirija je med vsemi prejetimi izbrala štiriindvajset najboljših po svojem izboru, nato pa jim je pri odločitvi za 12 finalnih pomagalo še občinstvo.

Rok Vahter je s svojo kratko pesmijo z naslovom Žeparji (preberete jo lahko na spletni strani Založbe Pivec) na finalnem večeru prepričljivo premagal sofinaliste.

Za nagrado je prejel kovano vrtnico, ki je tudi simbol pesniškega viteštva, knjižno in pa denarno nagrado. Vrtnico mu je podelila Erika Vouk, knjižno nagrado lanskoletni zmagovalec, Franci Novak, denarno pa Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec.

Njegovo in vse druge finalne pesmi pa so Založba Pivec izdali tudi v zborniku.

Roku želimo še veliko pesniških uspehov!


Najprej vse čestitke ob prejetem nazivu viteza poezije. Nam lahko poveš malo, kako je potekal, kako si se prijavil na natečaj in vse, pa proces izbire?
Ja pač, razpis je bil letos že enajstič. To organizira Založba Pivec pa SNG Maribor. Poteka v dveh polfinalnih večerih, prispelo je letos mislim da okrog 157 pesmi, pač izberejo jih 24 in na dveh polfinalnih večerih izberejo 12 finalistov. Finale poteka v Mariboru, tam sem pa potem zmagal.

Si imel morda kakšnega mentorja, ali si vse storil sam?
Moja mentorica je gospa Alenka Prebičnik Sešel, ona je tudi me mislim da lani obvestila, da ta razpis sploh obstaja, tako da sem hvaležen za vso pomoč pa svetovanje.

Kako dolgo pa že literarno ustvarjaš? Je to tvoj prvi večji dosežek, ali si imel že kakšnega prej?

Ah, tako v srednji šoli sem dobil že par nagrad za srednje šolski haiku, drugače pa pišem že iz osnovne šole ampak to je bi rekel da prvi tako večji dosežek, da.

Kaj pa, imaš morda kakšnega vzornika, koga po komer se zgleduješ?

Ja, navdihujejo me ne samo pesniki drugi ampak tudi glasba, film. Kot pesnika bi pa mogoče izpostavil Edgarja Allana Poea pa Baudelaireja.

T/F/V: Nuša Stamejčič