Sakralna jazz glasba zasedbe Alfa in Ωmega navdušila zbrane v Domu sv. Jožefa (foto, video)


Pretekli petek je v Domu sv. Jožefa odmevala sakralna jazz glasba v izvedbi zasedbe Alfa in Ωmega.

“Končno prava zima,” si je marsikdo rekel ob pogledu na zasneženo pokrajino. A zapadli sneg ni zaustavil množice ljudi, ki so v petek obiskali hrib, na katerem stoji Celjanom dobro poznan Dom sv. Jožefa.

Zasedba Alfa in Omega sestoji iz instrumentalnega kvinteta, zbora in solistov ter deluje pod vodstvom Nade Žgur
Zasedba Alfa in Omega sestoji iz instrumentalnega kvinteta, zbora in solistov ter deluje pod vodstvom Nade Žgur

Tokrat so prisotni v sklopu projekta Glasba na hribu lahko prisluhnili zasedbi A+Ω, ki je v svojem projekta Jazz sacral poleg slavilne sodobne glasbe izvajala tudi sakralno jazz glasbo, gospel in spirituel. Zasedbo že vse od njene ustanovitve leta 2005 vodi priznana slovenska glasbenica in pevska pedagoginja Nada Žgur. V prvotni zasedbi, nastali na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost – na Inštitutu za jazz v Gradcu, kjer je takrat predavala, so sodelovali profesorji in študentje omenjenega inštituta ter njeni dijaki s Srednje glasbene šole, oddelka za jazz in zabavno glasbo v Ljubljani. Danes so njeni člani profesionalni jazz glasbeniki in glasbenice, dijakinje jazza s Konservatorija za glasbo v Ljubljani ter drugi sedanji ali bivši učenci.

DSC09644Zbrani so lahko prisluhnili kar dvanajstim pesmim, za katere je večina aranžmajev nastala pod peresom Nade Žgur. V pesmih se zrcali luč krščanske duhovnosti, saj temeljijo na psalmih in citatih, ki jih vsakdo lahko najde v svetopisemski stari in novi zavezi. Tekom koncerta se je predstavilo kar nekaj solistov, kot na primer Irena Vidic, Marjan Bunič, Blaž Vrbič, Lea Bartha, Tanja Srednik, Sandra Klemm, Iva Stanič, Marjan Bunič in vsem dobro poznana Nina Strnad.

Koncert je prisotne navduševal od začetka do konca. Na svoj račun so lahko prišli tako navdušenci gospela in božje besede, kot strastni poslušalci jazza. Energija, ki se je vila med instrumentalnim kvintetom, solisti in zborom se je čutila tudi med poslušalci. Slednji so večkrat zasanjano odplavali ob zvokih zasedbe, tu in tam potočili tudi kakšno solzo, predvsem pa znova in znova kazali navdušenje nad izvajalci.

"Slavite Gospoda na najžlahtnejši način ... z glasbo!" je direktor Doma sv. Jožefa Jože Planinšek čestital Nadi Žgur.
“Slavite Gospoda na najžlahtnejši način … z glasbo!” je direktor Doma sv. Jožefa Jože Planinšek čestital Nadi Žgur.

“Želim Vam čestitati za to,” je kaplan in direktor Doma sv. Jožefa Jože Planinšek na koncu pripomnil Nadi Žgur: “slavite Gospoda na najžlahtnejši način … z glasbo!”.

 

 

 

 

 

 

Vabljeni k ogledu spodnje galerije in videa, kjer se kot solistka predstavi Nina Strnad.

[simpleviewer width=100% height=700 id=502]

K. S.

tango_klik