SLG Celje vstopa v novo sezono s predstavo Ljubi moj (video)


Tatjana Doma, Tina Kosi in Andrej Jus so nas popeljali skozi zgodbo in nastanek drame Ljubi moj.
Tatjana Doma, Tina Kosi in Andrej Jus so nas popeljali skozi zgodbo in nastanek drame Ljubi moj.

Ljubi moj (Little Gem) je debitantska drama irske dramatičarke, Dublinčanke Elaine Murphy. Ljubi moj tokrat prihaja na odrske deske Slovenskega ljudskega gledališča, kjer bo v petek zvečer potekala premierna uprizoritev. 

Predstavo so ustvarili prevajalka Tina Mahkota, režiser in scenograf Andrej Jus, dramaturginja Tatjana Doma, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, avtor glasbe Branko Rožman, oblikovalca luči Andrej Jus ter Uroš Gorjanc in lektor Jože Volk. Avtor besedila pesmi v predstavi je Nebojša Pop-Tasić, v predstavi pa so sodelovali tudi glasbeniki Štefica Stipančević, avtorica vokala, Branko Rožman, klavir, in Boštjan Imenšek, kitara. Zadovoljstvo ob ekipi in izvedbi je izrazila tudi umetniška vodja mag. Tina Kosi.

Moj ljubi – tri ženske in tri zgodbe, v katerih se vsak najde

V komični drami Ljubi moj blestijo Liza Marija Grašič, Barbara Medvešček in Anica Kumer. Skozi tri povezane in prepletene monologe, ki jih pripovedujejo članice iste družine – babica Roza, hči Lidija in vnukinja Neli – nas igralska zasedba popelje skozi ženski svet in tegobe, ki niso le ženske, ampak predvsem človeške.

Monološke pripovedi žensk treh generacij se zlijejo v živahno, duhovito in ganljivo osebnoizpovedno zgodbo o ljubezni, izgubi, osamljenosti in odtujenosti v sodobnem svetu. Ženske doživljajo čustveno krizo, spopadajo se s svojimi težavami in z osamljenostjo, ki jo čutijo ob odsotnosti svojih moških.

Ljubezen in smrt, osamljenost, zapuščenost, staranje, težavno materinstvo in neželeno materinstvo so glavne teme presunljive in duhovite zgodbe treh žensk iste družine. Izdajstva, stiske, trpljenje in razočaranja se prepletajo z nepričakovanimi srečnimi in komičnimi življenjskimi situacijami, ki vzbujajo tako solze kot smeh.

Igralski trio nas skozi čutne pripovedi, minimalistično scenografijo in žensko senzibilnostjo popeljejo v posebno intimo, kjer skupaj z njimi (po)doživljamo emocije, v katerih se lahko marsikdo najde.

Ljubi moj si lahko premierno ogledate v petek ob 19.30 na malem odru SLG Celje. Naj opozorimo, da vpisi abonmajev potekajo le še ta teden, tako da brž v SLG Celje. Vabimo pa vas tudi k ogledu videa, v katerem je režiser Andrej Jus razkril več o sami predstavi Ljubi moj.