Španski muzikal Hija de la luna požel velik uspeh (video)


V soboto, 9. aprila, je v SLG Celje potekala predstava španskega gledališča I. gimnazije v Celju, muzikal z naslovom Hija de la luna (Hči lune).

Muzikal je plod dveletnega dela dijakov, v celotni predstavi jih sodeluje nekje med petdeset in šestdeset, in mentorjev. Besedilo za muzikal je spisala Ana Zupanc, dijakinja drugega letnika, režiral je Tomaž Krajnc, tudi dijak drugega letnika, pesmi pa je izbrala profesorica Polona Škornik, ki je bila tudi mentorica samega projekta. Pesmi je nato za orkester, soliste in zbor priredil Tomaž Marčič, koreografijo za plesalke in igralce pa je sestavila Anka Rener.

Muzikal je nadaljevanje španske legende o ciganki, ki Luno prosi za lepega moža, v zameno pa ji ponudi svojega prvega otroka. Ko se ji le-ta rodi, je namesto olivne barve bolj blede polti in ima sive oči, zato cigan sumi da to ni njegov otrok. Ciganko ubije, otroka pa odnese na hrib, kjer ga pod svoje okrilje sprejme Luna. Muzikal se začne s prizorom, kjer María (Nika Korenjak) želi pobegniti, Juan (Žan Grad) pa ji želi pomagati. María si premisli, ker se Lune preveč boji. Pobegne kasneje in se zaposli v baru, kamor nekega dne zatava Juan s prijatelji. Zaljubi se v barsko plesalko, nevede da je to María.

Muzikal kot zvrst je že sam po sebi zelo zahteven, še težje pa je bilo izvajanje v tujem jeziku.

V predstavi so sodelovali povečini dijaki, ki se učijo španščine kot drugega ali tretjega tujega jezika. Poleg dekliškega pevskega zbora je sodeloval tudi Oktet Kajuh, šolski orkester in pa šolske plesalke.

Špansko gledališče si je na svoja pleča tako naložilo izredno zahteven projekt, a so ga pred razprodano dvorano izvrstno izpeljali. Občinstvo so navdušili tako z igranjem, kot s plesom in seveda tudi s petjem pesmi kot so na primer, Baila morena, La flaca, Piensa en mi, Feliz in Livin la vida loca. Vsi smo v pričakovanju še kakšne ponovitve in pa seveda drugih predstav.

t/f/v: Nuša Stamejčič