Svetovni dan knjige in avtorskih pravic obeležili tudi v celjski knjižnici (foto in video)


svetovni_dan_knjige_1Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23, april, je Unesco razglasil leta 1995. Praznik so tudi letos obeležili v Osrednji knjižnici Celje, kjer so za obiskovalce pripravili dopoldanski knjižni sejem “Knjiga išče bralca”, pravljično srečanje s pripovedovalko, pisateljico in pesnico Anjo Štefan ter večerno predstavitev knjige Bine Štampe Žmavc Barka zvezd.

Poleg osnovnega poslanstva – spodbujanja bralne kulture – je svetovni dan knjige in avtorskih pravic namenjen povezovanju avtorjev, knjižničarjev, založnikov, učiteljev, nevladnih in zasebnih organizacij z javnostjo. Domala povsod po svetu v ta namen potekajo številni dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo. Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni, cel teden.

svetovni_dan_knjige_2

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Ljubljana se je z njim ponašala pred petimi leti, ga 2011 predala Buenos Airesu, 2012 je naslov pripadel armenskemu Erevanu, leta 2013 glavnemu mestu Tajske, Bangkoku, lani je svetovna prestolnica knjige postalo Nigerijsko pristaniško mesto Port Harcourt, letos pa Incheon v Južni Koreji.

Seveda je četrtek v celjski knjižnici minil v znamenju pestrega dogajanja, ki se je pričelo v zgodnjih dopoldanskih urah. Takrat je na ploščadi pred OKC vrata odprl tradicionalni knjižni sejem “Knjiga išče bralca“, s katerim so pozivali bralce, da so knjige, ki jih niso potrebovali oz. bi bi jih radi podarili, prinesli na stojnice pred knjižnico in jih zamenjali za druge knjige. Odziv je bil tudi letos odličen.

svetovni_dan_knjige_3

Za otroke celjskih osnovnih šol pa so pri Mišku Knjižku v dopoldanskem času pripravili pravljične urice s pripovedovalko, pisateljico in pesnico Anjo Štefan. Kakor po večini knjižnic, so tudi v celjski nove člane spodbujali k branju z enoletno brezplačno članarino, ta dan pa zamudnikom niso zaračunavali zamudnin.

svetovni_dan_knjige_5Noč knjige s celjsko pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc

V okviru praznika knjige je v Osrednji knjižnici Celje v večernih urah potekala Noč knjige. Premierno slovensko Noč knjige, ki se je odvila lani, je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev po Sloveniji in v zamejstvu. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noć knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, lani pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji.

Letos se je v projektu Noč knjige združilo 23 organizatorjev, ki so pričakovali več kot 400 prirediteljev dogodkov od Goričkega do Pirana in še malo onkraj. Na ta način želijo povezati 100.000 ljudi v viru ustvarjalnosti, radovednosti, koprnenju po lepem in praskanju po bolečem – v knjigi.

V knjižnični kavarnici Miško Knjižko pa je imenitna celjska pesnica in pravljičarka Bina Štampe Žmavc v okviru Noč knjige predstavila lani izdano knjigo pesmi Barka zvezd. Marijan Pušavec, ki je večer dogodek vodil, je Bino Štampe Žmavc opisal kot pesnico, ki v svojem prepoznavnem pesniškem slogu (njene pesmi nagovarjajo vse generacije) upesnjuje sicer drobne reči, s katerimi vsakodnevno živimo, a ko jih po pesniško premisli in ubesedi, te zablestijo v svoji enkratnosti, neponovljivosti in skrivnostnosti.

svetovni_dan_knjige_6

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete izjavi, v kateri boste več izvedeli o dogodkih, ki so se odvili v Osrednji knjižnici Celje v okviru svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic.

V galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke z dogodka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=806]

v/t/f: eH

polsi-ure-jahanja-klik