Tudi letos v Celju po francosko


Mednarodni dan frankofonije, ki ga obeležujejo 20. marca, so 19. zapored zaznamovali tudi v Celju. Dvorano v Celjskem domu so na prireditvi z naslovom Frankofonski dan, ki ga organizira Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter s Francoskim inštitutom v Sloveniji napolnili učenci, dijaki in študentje, ki imajo radi francoščino in se jo tudi učijo v šoli.

Število govorcev francoščine iz leta v leto narašča, poleg tega pa ima francoščina pomembno vlogo v svetu: poleg angleščine je edini jezik, ki se govori na vseh kontinentih, je tretji najbolj uporabljen jezik v svetovnem gospodarstvu in je delovni jezik inštitucij (Evropska unija, Nato, Organizacija združenih narodov …).

Prireditev je bila zaključek razvojno-raziskovalnega projekta francoščina na različnih kontinentih. Mladi so s pomočjo svojih mentorjev več mesecev raziskovali frankofonske dežele, kjer so prisotni tudi drugi jeziki in kulture. Svoje spoznanje so strnili na odru in tako so obiskovalce s pesmijo, plesom, igro in filmom popeljali na potovanje po deželah, kjer je francoščina eden od uradnih jezikov. V preddverju velike dvorane Celjskega doma so bile postavljene stojnice, kjer so gostje lahko spoznali in poskusili značilne jedi iz teh držav. Mentorji so s prispevki sooblikovali prvo številko časopisa Francojour, ki je nastal ob tem dogodku. 

Letos so spoznali Senegal

Med sodelujočimi je bila tudi Gimnazija Lava. Dijakinje 3. letnika so od decembra naprej pri pouku spoznavale Senegal, državo, o kateri pred tem niso vedele skoraj nič. Obiskala nas je tudi gospa Tanja Prodan, Slovenka, ki z družino živi v Senegalu. Povedala nam je več o življenju v tej afriški državi, predstavila je tudi zanimivosti, ki jih preko spleta in v knjigah ne bi mogli najti. Iz vsega tega je nastala kratka igra z naslovom Učna ura, ki na humoren in izviren način govori o Senegalu. Na stojnici smo obiskovalcem ponudili doma narejeno senegalsko sladico iz čokolade in arašidov ter mangov sok. Dijaki 1. letnika so pod vodstvom profesorice Darje Povše izdelali senegalsko zastavo, simbole te države pa so naslikali na dežnik, ključni rekvizit na odru.

Prireditve so se udeležili tudi ravnatelji sodelujočih šol, predstavniki Mestne občine Celje, Zavoda RS za šolstvo, Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport, Francoskega inštituta v Ljubljani, hrvaške ambasade v Sloveniji in Filozofske fakultete v Ljubljani. Prvič se je dogodka udeležila gospa Marion Paradas, francoska veleposlanica v Sloveniji, ki je bila navdušena nad znanjem francoščine in ustvarjalnostjo mladih.

Mentorica, Petra Kotnik

tecaj-samoob-klik