V Celju predstavili dve od petih knjig o Celjskih grofih (video)


knjige_ivan_sivec_grofje_celjski_1Včeraj je na novinarski konferenci najplodovitejši slovenski pisatelj Ivan Sivec predstavil prvi dve izmed petih knjig o Celjskih grofih in sicer z naslovoma Vitezi jutranje zarje in Bleščeče celjske zvezde. Na predstavitvi je Sivec izpostavil, da so Celjski grofje in knezi, kakor so bili v preteklosti za mnoge, tudi zanj poseben izziv, zbrane pa je nagovoril tudi akademski slikar Jože Barachini, čigar slike krasijo naslovnici Sivčevih knjig.

Pentalogija o grofih in knezih Celjskih nastala na podlagi zgodovinskih in strokovnih literarnih virov
Slovenski pisatelj Ivan Sivec, rojen 1049, živi in ustvarja v Mengšu in je avtor 135 knjig, 47 za mlade bralce, 88 za odrasle. Je tudi avtor največ besedil (več kot 2.500 uglasbenih!) za domačo in zabavno glasbo pri nas. Po anketi znanega slovenskega tednika je že več kot petnajst let eden najbolj branih sodobnih slovenskih pisateljev.

O Celjskih grofih se je nekdaj precej pisalo, malo manj v zadnjih desetletjih, ob čemer je Sivec izpostavil, da je bil pomen Celjskih grofov nemalokrat prikazan enostransko, brez zgodovinskega ozadja in tudi pod vplivom aktualnih ideologij. Vsled tega je slovenskemu bralcu najbolj imenitno, sposobno in evropsko ugledno celjsko rodovino predstavil precej širše in globlje, ob čemer se je upiral na zgodovinske in strokovne literarne vire, med drugim je obiskal številne zgodovinarje in strokovnjake.

knjige_ivan_sivec_grofje_celjski_2

Vitezi jutranje zarje in Bleščeče celjske zvezde prvi dve knjigi
V treh letih je nastala zbirka petih obsežnih romanov o Celjskih grofih, trenutno se na knjižnih policah nahajata prva dva in sicer Vitezi jutranje zarje in Bleščeče celjske zvezde. V prvi knjigi (Vitezi jutranje zarje) Sivec opisuje začetnike veličastnih celjskih grofov, svobodne žovneške viteze z obrobja Savinjske doline. Ti so imeli največ koristi od mitnin, dobro vzdrževane najemniške vojske in posojanja denarja. Med žovneškimi svobodnjaki je bil tudi evropsko priznan pesnik Konrad I. Žovneški.

V drugi knjigi (Bleščeče celjske zvezde) pa je zaobjetih osemdeset let vzpona treh najpomembnejših Celjskih grofov, bralca pa seznanja tudi o tem, kako so bili podjetni in spretni, ob strani jim je stala tudi sreča. Obdobje, ki ga je med drugim zaznamovala usodna dedna pogodba z vovbrškimi, spopadi s sosedi, pogrofovljenje in preselitev Žovneka v Celje, pa razkriva tudi, kaj so delali Celjski v dunajski javni hiši, kako so zidali knežji dvor in kako se je v Celju vnel vsesplošni pretep ob kosovski bitki.

Vse knjige so opremljene z bogatim slikovnim gradivom.

Več o knjigah in vzgibih za nastanek lahko prisluhnete v izjavi Ivana Sivca:

V zbirki petih romanov je pisatelj bralcem predstavil vse ravni grofovske rodovine, od blišča in bede, poguma in usodnosti ter ostalih človeških danosti. Ob tem je izpostavil, da so nam Celjski grofje tudi v današnjem času v marsičem vzor, predvsem kar se tiče utrditve prepotrebne narodove samozavesti.

knjige_ivan_sivec_grofje_celjski_3
Celotna zbirka, sestavljena iz petih knjig.
Foto: arhiv založbe ICO

Tretja knjiga, ki nosi naslov Kraljica s tremi kronami, bo predvidoma izšla maja letos, ostali dve (Samotna divja roža in Poslednji celjski knez) pa v letu 2017.

Na predstavitvi pa je bil prisoten tudi slikar Jože Barachini, ki je prisluhnil Sivčevi želji in prvikrat na slovenskih tleh prikazal Celjske grofe v enotni likovni podobi. Naslikal je pet izvirnih barvnih portretov grofov in knezov Celjskih.

knjige_ivan_sivec_grofje_celjski_4

Sivec in Barachini gosta uvodne februarske prireditve pete bralne značke Z branjem do zvezd
Knjigi bosta predstavljeni tudi v Osrednji knjižnici Celje v okviru uvodne prireditve pete bralne značke za odrasle Z branjem do zvezd, kjer bosta gosta pisatelj Ivan Sivec in slikar Jože Barachini. Za glasbeni program bo poskrbela pevka Mojca Peganc, pogovor z ustvarjalcema bo vodila Marijana Kolenko.

Glasbeno-literarni večer se bo odvil 18. februarja, ob 18. uri, v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje.

eH

kuponi-petra-salon