V Celju so že deseto leto obeležili svetovni dan zdravja (foto, video)


dscn0489
Zbrane je ogrel slavni Alfi Nipič.

Leta 2010 smo v okviru projekta Celje – zdravo mesto prvič obeležili svetovni dan zdravja, njegovi začetki pa v bistvu segajo v leto 1991, ko je bila ustanovljena Projektna pisarna Celje Zdravo mesto.

Poglejte in preberite si, kako je bilo letos na osrednji prireditvi in kakšen je bil program. Bilo je živahno … in zdravo!

Letošnji zaključek

Na sobotno dopoldne, 6. aprila, je kulturni program na Glavnem trgu oznanil zaključek prireditev, ki so potekale že od ponedeljka. Z njimi smo Celjani obeležili 7. april, ki ga je kot mednarodni dan zdravja določila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).  Res je čudovito, ko se v središču Celja zbere pisana druščina od najmlajših pa vse do starejših ljudi. Podrobnejši program tega enotedenskega dogajanja si lahko ogledate tukaj.

Mestno jedro je bilo res polno ljudi, ki so se o zdravju in sorodnih temah informirali na mnogih različnih stojnicah in spremljali pester program na odru in pred njim. Tam so nastopile različne plesne skupine, pevci in glasbeniki, med drugim nam je prepeval Alfi Nipič, med slavnostnimi govorci pa je bil še Nenad Stojaković, bivši celjski rokometaš in slovenski reprezentant.

dscn0500
Testiranja so bila zanimiva prav vsem generacijam.
dscn0524
Tudi OŠ Lava je imela svojo stojnico.

Na stojnicah so se predstavile celjske šole, vrtci, različna društva upokojencev in organizacije, ki pomagajo socialno šibkejšim in spodbujajo zdrav način življenja. Zelo veliko pozornosti je pritegnil šotor celjskih policistov, kjer se je dalo fotografirati z maskoto in na policijskem motorju, predvsem otroci so bili navdušeni nad policijsko opremo in seveda avtomobilsko sireno. Kar nekaj gneče je bilo tudi pri tistih stojnicah, ki so ponujale brezplačna testiranja, kot je na primer merjenje pritiska.

Ob tej priložnosti še obveščamo, da bo tudi letos organiziran Mesec športa, ki bo potekal od 5. maja do 2. junija 2019. Drage bralke in bralci, že zdaj ste vabljeni k udeležbi na številnih brezplačnih športnih aktivnostih in tekmovalnih prireditvah, ki jih MO Celje pripravlja v sodelovanju s Športno zvezo Celje.

Pozitivni učinki zdravega življenja za občane in za mesto
dscn0558
Za več vročice so poskrbele orientalske plesalke.

Na osrednji slovenski prireditvi v Celju so župani številnih slovenskih mest podpisali zavezo za boljše zdravje v urbanem okolju. Od takrat naprej se vsako leto ob svetovnem dnevu zdravja izvajajo številne aktivnosti z namenom promocije zdravega načina življenja v mestu.

Sodelovanje v projektu Zdrava mesta ima tudi za naše knežje mesto številne pozitivne vplive, ki ga približajo kvalitetam zdravega mesta. To so zagotovo sodelovanje z drugimi mesti ter izmenjava izkušenj, prenos dobrih praks med mesti ter sodelovanje na konkretnih projektih.

V sporočilu za javnost je Mestna občina Celje zapisala:

Temelj prijazne, dobro delujoče, zdrave občine/lokalne skupnosti so zdravi in zadovoljni ljudje.

Vabljeni k ogledu bogate fotogalerije in daljšega videoposnetka spodaj. Vanje smo zajeli večino pestrega dogajanja, morda celo vas …

T. Ž.

Video:

Fotogalerija: