V središču Celja nastaja drugi mural


V enem izmed atrijev med Gosposko ulico in Muzejskim trgom v starem mestnem jedru Celje te dni nastaja druga stenska poslikava oz. mural. Na Gosposki 9a ga ustvarja Tomaž Milač, ki je tudi avtor prvega, ki pozdravlja obiskovalce na enem izmed prehodov k Umetniški četrti.

Tomaž Milač; foto: MOC

Poslikava bo predvidoma končana v enem tednu. Milač je ob tem dejal: »Za mural je treba najti neko primerno steno, t. i. slepo steno, ki jo je mogoče poslikati. V središču mesta je treba veliko zadev usklajevati z zavodom za varstvo kulturne dediščine, izbira stene za zidno poslikavo mora tako biti nadvse premišljena.«

Tokratni mural predstavlja mehanično ribo in za razliko od prvega vključuje le eno podobo. Nova zidna poslikava je kompozicijsko preprostejša, ni tako barvno pestra in ne vključuje toliko elementov kot v prvem muralu.

Prvi celjski mural in avtor Tomaž Milač; foto: Tomaž Črnej

»Deluje pa bolj impozantno, kot velikanska riba, ki potuje čez mesto in nas opominja na ekološka vprašanja, tehnološke izzive, kam nas pelje umetna inteligenca ipd. To je stvar interpretacije. Pri svojih stvaritvah rad pustim odprta vprašanja, kako se bralec sooča s kakšno podobo in kakšna sporočila mu prinaša«, še pojasnjuje avtor.

»Pri muralu gre za umetnost na prostem, je veliko interakcije z ljudmi, na ulici si izpostavljen. Večkrat se mi zgodi, da se z ljudmi zapletem v pogovor. To je neprecenljiva izkušnja, ki me umetniško napaja,« je dodaten element pri ustvarjanju izpostavil Milač.

»Murali, kot galerije na prostem, so kotički, ki predstavljajo dušo mesta in oplemenitijo mestne vedute. So točke, ki pritegnejo ljudi, kot neke turistične zanimivosti, dajejo dodano vrednost ulicam,« je še prepričan avtor.

Na Mestni občini Celje v sektorju za prostorsko načrtovanje, okolje in promet pripravljajo  seznam možnih lokacij za prihodnje stenske poslikave.

Preberite tudi:

V središču Celja ustvarjen prvi mural