V središču Celja ustvarjen prvi mural


V središču Celja imamo prvi mural. Na prehodu med Umetniško četrtjo in Staro grofijo (Na okopih 4) ga je ustvaril slikar Tomaž Milač.

Mural je slika ali drugo umetniško delo, narejeno na zidu, steni, stropu ali podobni površini.

Odprtje murala bo v petek, 28. oktobra 2022, ob 18.00.

Gre za prvo tovrstno urbano poslikavo v središču Celja, ki, tako kot druge podobne likovne intervencije na zidovih stavb, podhodih ali drugih javnih površinah urbanih središč, izražajo duh časa, obenem pa prispevajo k večji in izrazitejši prepoznavnosti posameznega kraja.

Milačev mural združuje prepoznavne like celjske in slovenske zgodovine, ki jih je slikar vpletel v fantazijsko krajino in jim dodal sodobne poudarke. S kolažem motivov in likovnih form v izrazitih barvah mestu kaže igrivo polje celjske ustvarjalnosti.

Tomaž Milač, sicer samozaposlen v kulturi, se ukvarja predvsem s slikarstvom, podaja pa se tudi v medij risbe, digitalne ilustracije in instalacije. Za njegovo slikarsko prakso je značilna uporaba kolaža, upodabljanje urbanih prostorov, ki so v procesu destrukcije ali v post apokaliptičnem stanju. V njegovih figuralnih podobah sta prisotna simbolizem in uporaba mitoloških elementov, ki se mešajo s sodobnimi temami. Milač se predstavlja se na samostojnih in skupinskih razstavah v slovenskem in mednarodnem prostoru, vrsto let aktivno sodeluje v kulturno-umetniškem društvu Svoboda in je uporabnik ateljeja v Umetniški četrti Celje. Njegova slikarska dela so umeščena v stalno zbirko Centra sodobnih umetnosti Celje. (T.H.)