Večer poezije Rabindranatha Tagoreja v dvorani Pod celjskim stropom


Rabindranath Tagore je bil pesnik iz Kolkate, ki je imel pomemben vpliv na indijsko poezijo in umetnost. Ustvarjati je začel že pri rosnih osmih letih, osem let kasneje pa je izdal tudi svojo prvo pesniško zbirko z imenom Bhānusiṃha.

Tagore je napisal veliko število pesmi, esejev, plesnih dram in novel s politično in osebno tematiko. Med drugim je napisal tudi indijsko in bangladeško himno. Leta 1913 je prejel Novelovo nagrado za svoja literarna dela, s čimer je njegovo ime pustilo pečat v svetu poezije. Umetnika se tako spominjajo po vsem svetu, Celje pa ob tem ni izjema.

Letošnje leto je namreč minilo 150 let od rojstva in 70 let od smrti znamenitega indijskega pesnika. Ljubiteljsko gledališče Teharje-Celje in društvo za umetnost plesa Harlekim sta ob tej priložnosti združila moči in izvedla plesni recital poezije z naslovom Ta ljubezen med teboj in menoj je prosta kakor pesem. Obiskovalci dvorane Pod celjskim stropom v Pokrajinskem muzeju Celje so tako lahko minuli petek uživali ob recitalu Tagorejevih pesmi, ki jih je spremljala plesna predstava.

f/t/v: Tina Ožvald