Večer s poezijo Maje Vidmar in Tanje Plevnik v Špitalski kapelici


Minuli petek je v intimnem vzdušju minil literarni večer umetnic Tanje Plevnik in Maje Vidmar, ki sta v Špitalski kapelici ohranjali pozitivno vzdušje s prebiranjem njune poezije.

Maja Vidmar, ki je do sedaj izdala že pet pesniških zbirk, je ob tej priložnosti z občinstvom delila svoje do sedaj še neizdane pesmi. Dobitnica Prešernove nagrade in mnogih drugih pesniških priznanj se je v veliki meri dotaknila ljubezenske tematike, ob tem pa je razodela tudi svoj odnos do svojega ustvarjanja. Poezija je po njenem mnenju namreč nekaj intimnega, ob čemer se razgali svojim poslušalcem.

Večer je povezovala Tanja Plevnik, ustvarjalka poetično-vizualnega bloga LEVAZLEVE. Umetnica je poleg Maje Vidmar prav tako prebirala svojo poezijo, ki pa jo je še posebej navdihnil ambient, saj trenutno v Špitalski kapelici poteka njena razstava z imenom Sposojene slike. Ob tem je Plevnikova, ki je sicer likovna pedagoginja, želela združiti svoje podarjene, pozabljene, najdene ali prodane slike. Razstavo si lahko ogledate do 30. septembra v Špitalski kapelici in v Špitalu za prjatle.

Za glasbeno obogatitev večera je s svojimi šansoni poskrbela Jana Kvas, ki je prav tako uglasbila nekaj pesmi Tanje Plevnik. Ob kozarcu vina in domačih dobrotah so obiskovalci lahko uživali dolgo v noč v objemu poezije.

Hiša

Z očetovim mlekom

sem pila trdno

arhitekturo hiše,

a še v teh prostorih

sem se zvečer

pokrivala čez glavo,

in nobenega dvoma ni:

na odprtem bi prišli, ki jih ni,

in me požrli.

Težko je s hišo v glavi.

Zvečer sedam

na zadnji prag

in jih zateglo kličem,

ki jih ni.

Maja Vidmar

f&t: Tina Ožvald