Vesperae Musicae v cerkvi sv. Danijela tokrat v znamenju orgel (video)


Júlia Bányai
Péter Kővári

Vesperae Musicae so glasbeni večeri, katerih poslanstvo je zapolnjevanje celjskega kulturnega prostora s komornimi koncerti posvetne in sakralne glasbe na različnih lokacijah v mestu. Glasbene večere zapolnjujejo gostje iz Slovenije in tujine, njihov glasbeni vložek pa je v celoti namenjen projektu obnove stolnih orgel.

Minulo soboto je sklad za obnovo stolnih orgel v Stolno-opatijski mestni župniji sv. Danijela obogatil koncert sopranistke Júlie Bányai in organista Pétra Kővárija. Slednji je diplomiral iz petja in zborovodstva, kasneje pa je zaplaval še v orgelske igre, kjer se je odlično znašel. Leta 2011 je kot posledica njegovega glasbenega talenta na stala njegova prva zgoščenka z naslovom Quod barocum vocatur, trenutno pa pripravlja novi dve izdaji. Poleg tega veliko koncertira po odrih Evrope in sveta, bodisi kot soloorganist oziroma član različnih komornih zasedb ter veliko snema za madžarski nacionalni radio.

Júlia Bányai je svojo ljubezen do glasbe odkrila že v otroštvu, saj je odraščala v znani madžarski glasbeni družini. Kasneje je tako tudi diplomirala iz petja in solgeffia, danes pa je priznana vokalistka na Madžarskem in drugod po tujini. Njeno glasbeno znanje in talent se odražata tudi v številnih priznanjih, ki jih prejema.  Sedaj svoje znanje nadgrajuje na glasbeno-gledališkem odru, maja letos pa je bila tudi posebna koncertna gostja Palače lepih umetnosti v novi cerkvi.

Umetnika sta se na tokratnem koncertu Glasbenih večernic predstavila z deli baročnih skladateljev Bacha in Purcella ter s skladbama Epigrami in Agnus Dei izpod peresa enega najbolj znanih madžarskih skladateljev 20. stoletja, Zoltána Kodálya.

Sobotni koncert v cerkvi sv. Danijela v organizaciji Hiše kulture Celje je bil posvečen tudi prazniku sv. Maksimilijana Celjskega, ki naj bi, po pripovedovanjih, po smrti staršev razdal vso premoženje in odšel v Rim, od koder ga je papež Siskt II. poslal nazaj v Norik oglaševat takrat novi verski nauk. Po vrnitvi v rodno Celeio je ostal zvest krščanstvu in posleidčno bil kruto umorjen. Kljub temu se ga zaradi njegove vere in požrtvovalnosti številni verniki spominjajo še danes. Koncert tako ni minil le v dobrodelni, temveč tudi v ideološki luči, sami pa si lahko utrinek iz strokovnega preigravanja orgel ogledate v spodnjem video posnetku.

F/T/V: Tina Ožvald