Vokalne igre 2011: zmagal je “osmerec brez krčmarja” Pushluschtae


Zmagovalci PushluschtaeVokalne igre so festival a cappella in vocal play glasbe, ki je že tretje leto zapored spravila na noge obiskovalce Narodnega doma v Celju. Prireditev je letos sicer prvič potekala v obliki festivala, ki se je začel minuli petek  potopisnim koncertom Okteta 9, saj so se pred kratkim vrnili iz turneje po ZDA. Dogajanje so še dodatno popestrili člani vokalne skupine A-Kamela, ki so nastopili kot gostje.

Audio Quattro iz AvstrijeZasedba Oktet 9 je gostovala tudi na sobotnem večeru, saj so v sodelovanju s Hišo kulture Celje tudi organizirali festival. Po tem, ko so s pesmijo Hallelujah otvorili tekmovalni del, se je predstavilo šest različnih vokalnih zasedb. Led je prebila komorna vokalna zasedba Amadeus iz Šmarja pri Jelšah, ki je predlani zabeležila deseto obletnico svojega delovanja. Za njimi je nastopil moški oktet Pushluschtae, ki sami sebe imenujejo kar “vokalni osmerec brez krčmarja.”. Kot tretji je svoje vokalne sposobnosti predstavila vokalna skupina Jazzva, ki sicer vsako jesen organizirajo Popjazziado – festival vokalnih skupin. Nato je na oder stopila ženska vokalna skupina Vocabella iz Dolenjske, nasledili pa so jih moški glasovi skupine Sonus iz Oplotnice. Lanskoletni zmagovalci 4-GivenNastopajočim so se letos zopet pridružili tudi člani zasedbe A-Kamela, sicer zmagovalci prvih Vokalnih iger leta 2009. Kot zadnji so oder Narodnega doma zasedli Audio Quattro. Gre za 4-člansko vokalno zasedbo iz avstrijske Koroške, ki je v Sloveniji gostovala prvič. Zmagovalca Vokalnih iger so izbirali obiskovalci, ki so med odmorom lahko prisluhnili lanskoletnim zmagovalcem – skupini 4-given.

Voditelj večera, Janez Skaza, je po glasbenem predahu oznanil zmagovalce Pushluschtae. Po razglasitvi jim je nagrado podelila Polona Marovt, predstavnica Hiše kulture Celje, zasedba pa je v svojem stilu obiskovalcem odpela še eno pesem. Njihov nastop si lahko ogledate v spodnjem videu.

f/t/v: Tina Ožvald