XXIII. Novačanova gledališka srečanja: Opera za tri groše (foto, video)


DSCN9992 (Kopiraj)XXIII. Novačanova gledališka srečanja v KUD “Zarja” Trnovlje-Celje nadaljujejo s svojim kvalitetnim programom, v okviru katerega smo si lahko v petek zvečer ogledali satirično dramo Opera za tri groše. Predstava je v izvirniku nastal pod peresom Bertolda Brechta, kar nakazuje na njen izjemen potencial. Tokrat jo je uprizorila mlajša gledališka skupina Kulturnega prosvetnega društva “Planina” Sele iz Avstrije pod režisersko taktirko Michaela Kristofa.

Zgodba govori o spopadu londonskega podzemlja – med voditeljem londonske beraške mafije, Jonathanom Jeremiahom Peachumom in Macheathom, najvpliv­nejšim razbojnikom in morilcem. Peachum izsiljuje najrevnejše med revnimi in jim v svojem podjetju »Beračev prijatelj« nudi razno opremo, ki naj bi pri mimo­idočih vzbujala sočutje. Boj se začne, ko se Peachumova hčerka Polly poroči z Mackijem Nožem. S tem sproži igro spletk, ovadb in izsiljevanja, online casino v kateri tudi šef londonske policije Brown, Macheathov prijatelj iz mladosti, postane žogica na­sprotujočih si interesov. V vojni vseh proti vsem postane človek človeku volk.

DSCN0025 (Kopiraj)

DSCN9971 (Kopiraj)Gre za Brechtovo verjetno najbolj znano igro, ki zastopa razsvetljensko tezo o enakosti vseh ljudi. V svoji različici Brecht ni več dopuščal dileme o tovrstni problematiki, temveč je oba sloja nedvoumno izenačil: z upodobitvijo zločincev in beračev kot uglajenih gentlemanov z meščanskim okusom  je sugeriral obratno sklepanje, namreč, da so meščani kriminalci.

Mlajša gledališka skupina Kulturnega prosvetnega društva “Planina” Sele iz Avstrije je za dramo Opera za tri groše na 54. Linhartovem srečanju prejela tudi posebno priznanje za glasbeno interpretacijo v uprizoritvi. Kako to izgleda v praksi, preverite v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=900]

Tina Ožvald

tabu-klik