Novačanova gledališka srečanja 2019 so zaključena (foto, video)

17. 11. 2019 12:06

Novačanova gledališka srečanja, festival ljubiteljskih gledališč Slovenije in zamejstva, so zaključili s podelitvijo plakete in nagrade za najboljšo predstavo festivala.

27. Novačanova gledališka srečanja so se začela s slavnostno otvoritvijo so se začela 11. oktobra in prvo tekmovalno predstavo. Selektor festivala, dramski igralec, Gorazd Žilavec, si je za nabor ogledal 23 predstav. Izbral je 4 predstave v tekmovalni in 2 v spremljevalni del festivala. Kot je na zaključku povedal, pa je na srečo bilo, zaradi kvalitete predstav, izluščiti šest predstav zelo težko. Zares kvalitetne predstave, ki bi si zaslužile večjo udeležbo publike skozi celoten festival.

zakljucek_novacanovih_2019_00
Podelitev plakete za najboljšo predstavo in utrinki iz zadnje. Foto: DejC

Kaj so Novačanova gledališka srečanja predstavila v letu 2019

Po slavnostni otvoritvi festivala je Dramska družina F. B. Sedej iz Števerjana pri italijanski Gorici, ki je pripravila prvo tekmovalno predstavo festivala, komedijo Ime. Teden dni kasneje je sledila druga tekmovalna predstava Prosvetnega društva Vrhovo, naslovljena Žaba gleda&išče. 26. oktobra je sledila tretja tekmovalna prestava Šentjakobskega gledališča Ljubljana, črna komedija Resno moteni. Tudi nadaljevalo se je s komedijo. Ščuke pa ni je predstavil Bistriški teater Kulturnega društva Slomšek Slovenska Bistrica.

Spremljevalni program

Člani Gledališča Zarja Celje in KUD France Prešeren Vojnik so, s krajšo spominsko slovesnostjo, položili venec na Novačanov grob v Vojniku. Pod mentorstvom Gorazda Žilavca je potekala celodnevna gledališka delavnica. Ogledali smo si tudi dve spremljevalni predstavi, ki nista bili del tekmovalnih predstav. To sta bili komediji Ta veseli dan ali Matiček se ženi v izvedbi KD Loški oder iz Škofje Loke in na zaključku festivala Emigranta Gledališke skupine KUD Dobrova.

Podelitev plakete in nagrade za najboljšo predstavo festivala

Jan Pirnat, producent za gledališko dejavnost na Javnem skladu republike Slovenije za kulturne dejavnosti, je podelil prestižno nagrado za najboljšo predstavo festivala. To je izbrala publika, ki je po vsaki predstavi to ocenila z oceno od 1 do 5. Z povprečno oceno kar 4,9 je zmagala komedija Žaba gleda&išče Prosvetnega društva Vrhovo.

Emigranta

Na zadnji dan je Gledališka skupina KUD Dobrova uprizorila komedijo Emigranta. Klavstrofobična črna komedija spremlja dva emigranta, ki vsak na svoj način doživljata tujino oz. odsotnost iz domačih krajev. Medtem ko je prvi priden delavec, ki za svojo družino služi denarce za boljše življenje, je drugi politični emigrant, ki si vrnitve v domovino ne more predstavljati. Osamljenost, odrekanje, sanjarjenje, beda, zgarano telo in um so teme, ki ju, tako kot marsikaterega resničnega emigranta, spremljajo skozi predstavo.

Nagrado strokovne žirije za igralca zadnjega večera festivala je prejel Roman Černigoj.

Podelitev plakete in nagrade za najboljšo predstavo festivala:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
263 queries in 22,172 seconds.