Za prenovo Pelikanove hiše visoko priznanje Urški Todosovski Šmajdek


Urška Todosovska Šmajdek, odgovorna konservatorka na celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, bo za celovito prenovo Pelikanove hiše prejela Steletovo priznanje za leto 2023.

Priznanje podeljuje Slovensko konservatorsko društvo. »Umetnostna zgodovinarka in konservatorska svetovalka Urška Todosovska Šmajdek je zgledno in strokovno vodila ter koordinirala obnovitvena dela na Pelikanovi hiši od leta 2020 do začetka letošnjega leta,« so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Steletovo nagrado od leta 1990 podeljuje Slovensko konservatorsko društvo za dosežke preteklega leta na področju konservatorstva. Ime nosi po Francetu Steletu, prvem slovenskem poklicnem konservatorju.

Na Mestni občini Celje so ob tem poudarili, da so tudi po njeni zaslugi konec aprila v okviru Muzeja novejše zgodovine Celje lahko odprli nov muzejski in kulturni kompleks Fotohiša Pelikan, izjemno pomembno kulturno in turistično pridobitev za Celje. 🫶🏻

“Urški Todosovski Šmajdek iskreno čestitamo za priznanje in odlično opravljeno delo!,” so dodali na Instagram profilu Mestne občine Celje.

Oglejte si prenovljeno Fotohišo Peikan: