Za vodenje Gledališča Celje se je prijavilo šest kandidatov


Na ponovljen razpis za upravnika Gledališča Celje se je prijavilo šest kandidatov. Kdo so to zaenkrat ni znano, kakor tudi ne, ali je med njimi dosedanja upravnica Tina Kosi, ki je na čelu celjskega gledališča že petnajsto leto. Ta je bila sicer na prvem razpisu za nov mandat edina prijavljena kandidatka, a ji je podporo odrekla tako komisija Mestne občine Celje kot tudi strokovni svet gledališča.

Burno dogajanje v Gledališču Celje se je sicer začelo že mesece pred odprtjem razpisa za vodenje gledališča v novem mandatu, ko je prišlo do trenj med delom igralskega ansambla in dolgoletno upravnico Tino Kosi.

Na prvi razpis za izbiro upravnika Gledališče Celje v novem mandatu je junija lani prispela le ena prijava. To je, za še tretji petletni mandat, oddala aktualna upravnica Tina Kosi, ki celjsko gledališče vodi od leta 2007. A zapletlo se je pri njenem potrjevanju. Podporo sta ji namreč odrekla tako Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade na MOC kot tudi strokovni svet celjskega gledališča.

Mestna občina Celje je tako odprla nov razpis, na katerega pa se je prijavilo šest kandidatov, poroča Večer. Ali je med njimi tudi Tina Kosi, zaenkrat še ni znano. Izbrani kandidat bo mandat nastopil 1. septembra 2022.

Skorajšnji odhod Kosijeve sprožil nezadovoljni del igralskega ansambla

Zapleti v Gledališču Celje, ki so posledično vodili do skorajšnjega odhoda dolgoletne upravnice Tine Kosi, naj bi sicer segali že nekaj časa v preteklost, eskalirali pa so lanskega maja, tik pred začetkom postopka izbire upravnika v novem mandatu.

Del igralskega ansambla je upravnici očitali, da je celjsko gledališče pod njenim vodenjem nazadovalo tako kadrovsko, kot tudi umetniško. Slednje so utemeljevali z dejstvom, da je celjsko gledališče v času njenega vodenja na Boršnikovem srečanju sodelovalo z zgolj sedmimi tekmovalnimi predstavami, kar naj bi bilo okoli trikrat manj od drugih gledališč, prav tako pa naj bi bilo po njihovih navedbah celjsko gledališče odrezano od Tedna slovenske drame. Sicer pa naj bi bil, kot so zatrjevali takrat, z njenim delom že nekaj let nezadovoljen večinski del 19-članskega igralskega ansambla.

Na drugi strani je Tina Kosi vse očitke zavrnila. Kot je za Celje.info ob izbruhu afere dejala dolgoletna upravnica, so očitki glede kadrovanja in repertoarja presplošni, da bi jih lahko komentirala. “Zanimivo pa je, da niso bili nikoli izpostavljeni na mestih, ki so namenjena obravnavanju prav tovrstnih vprašanj in kjer ima tudi ansambel svoje predstavnike. Merjenje uspešnosti gledališča s statistiko udeležbe na določenih festivalih je lahko sicer zelo problematično. V zgodovini slovenskega gledališča so bile npr. večkrat spregledane predstave, ki so kasneje požele velike mednarodne uspehe ali postale izredno priljubljene pri občinstvu. Pa tudi razmišljanje, kot da bi zadoščal za uspeh predstave le izbor dela in režiserja, ne zdrži trezne presoje,” je dejala.

B.S.