Zaključek Festivala Izrekanja 2019: dve svetovni premieri in številni vrhunski dogodki (foto)


Festival Izrekanja, ki je lani doživel premierno izvedbo, se je v letu 2019 vrnil še bogatejši in kakovostnejši ter v Celje ob koncu poletja prinesel izbor vrhunskih pesniških performerjev iz domovine in tujine.

d19a0481V drugem letu obstoja je festival v fokus postavil preplet poezije in glasbe. Festival bo raziskoval in predstavljal prostore med besedo in glasbo, med tišino in zvokom.

V produkciji festivala smo bili priča dvem svetovnim premieram: na otvoritveni večer 29. avgusta sta ukrajinska pesnica Ljuba Jakimčuk in na Irskem živeča in delujoča glasbenica Olesja Zdorovetska premierno uprizorili performans Such People Are Called Naked/ Takšnim pravijo: goli, drugi večer pa so trije vrhunski umetniki premierno predstavili edinstven pesniško-glasbeni reciteal, ki je prepletel poezijo Marca Delouza (Francija) in Petra Semoliča ter glasbo Jureta Torija.

V letošnjem letu so osrednjemu delu festivala dodali še spremljevalni program, ki je predstavil domače pesnike in tiste tuje pesnike, katerih nastop je manj performativen, bolj »klasično« pesniški, a bogati in širi prisotnost vrhunske poezije na festivalu.

V osrednjem delu smo v treh večerih najprej doživeli pesnico Ljubo Jakimčuk (Ukrajina) in pianistko ter citrarko Olesjo Zdorovetska (Ukrajina/Irska), ki sta odprli festival s performansom Such People Are Called Naked/ Takšnim pravijo: goli.

d19a0322V nadaljevanju večera smo bili priča koncertu Stihoglasne – uglasbenim verzom slovenskih pesnikov v izvedbi slovenske zasedbe Klarisa Jovanović in Della Segodba.

Drugi večer festivala je bil francosko obarvan. Odprl ga je izjemni francoski pesnik in performer, francoska pesniška legenda in osrednji gost festivala, Marc Delouze. Na odru sta se mu pridružila slovenski pesnik Peter Semolič in harmonikar Jure Tori.

Tudi drugi večer je bil zaokrožen s koncertom. Slovenski igralec Brane Završan je v družbi izjemnih glasbenikov predstavil avtorski projekt poslovenjenih šansonov Jacquesa Brela z naslovom Brel 40.

Festival se je sklenil z nadzemeljsko pesniško-zvočno ekstazo. Pesnik in performer Bardthesque Jacques, basist Joshua Dellaert in pianist Bas Bulteel, vsi Belgijci, tvorijo nepozaben kolektiv [ten a.dem], ki je pretresel in navdušil vse prisotne.

Festival Izrekanja spremljal bogat spremljevalni program

d19a0672Kot že rečeno, so bila letošnja Izrekanja obogatena tudi spremljevalni program, ki se je začel s prvo festivalsko matinejo: o poeziji z dr. Zoranom Pevcem. S priznanim celjskim pesnikom, letošnjim prejemnikom srebrnega celjskega grba, so se prisotni pomenkovali o poeziji njegove najnovejše zbirke Kako postati nihče. Dogodek na terasi Kavarne Miško Knjižko je spremljala glasba Ize Robavs ter Matica Doklerja.

Sledil je Irski večer s pesnikom Ciaranom O’Driscollom, vrhunsko slovensko pesnico, prejemnico Jenkove nagrade, Veroniko Dintinjana, ter glasbo dueta Y&M, ki ga sestavljata Yani Pearl (AUS) in Martin Martis (SLO).

d19a0907Zadnji festivalski dan pa je bila na sporedu še druga festivalska matineja: uprizoritev pesnitve Katje Gorečan Trpljenje mlade Hane. Predstava v izvedbi dijaške gledališke skupine Središče Gimnazije Celje-Center, katere režiser in avtor dramatizacije je Aljaž Primožič. Predstava je na letošnjem državnem srečanju mladinskih gledaliških skupin Vizije prejela zlato priznanje.

Tudi letos so izvedli tridnevni pesniški masterclass, ki ga bo vodil osrednji pesniški gost Marc Delouze, udeležilo pa se ga je osem mladih pesnic in pesnikov.

Izrekanja; Foto: Katarina Tadina