Na Osnovni šoli Lava že peto leto zapored organizirali gasilski tabor (foto)

24. 08. 2020 10:00

Gasilski tabor se je ustalil v življenju Osnovne šole Lava Celje. Vrednote gasilstva tako na OŠ Lava prenašajo iz roda v rod, oziroma z vrednotami bogatijo že naše najmlajše – učence razredne stopnje, saj se zavedajo, da je potrebno začeti zgodaj, da do obdobja odraščanja otroci ponotranjijo željo in nujo biti aktiven član družbe, predvsem pa rad pomagati drugim.

“Vrednote gasilstva se lepo ujamejo z vrednotami tudi naših ostalih aktivnosti, saj jih sistematično razvijamo v okviru številnih projektov in dejavnosti. Tako smo pred petimi leti zasnovali idejo o gasilskem taboru, ki je odlično zaživela in zdaj že pet let otrokom ponujamo brezplačen gasilski tabor v mesecu avgustu. Potrudimo se, da finančno ne obremenimo staršev, kar je zdaj v tem nenavadnem času še toliko bolj vredno,” je o gasilskem taboru povedala ravnateljica Marijana Kolenko.

Namen tabora je, da učenci razvijajo veščine, ki so zelo aktualne tudi v okviru kompetenc podjetnosti. Te so:

  • Etično in trajnostno mišljenje (delujejo humano in humanitarno, krepijo pomen pomoči sočloveku).
  • Sodelovanje (medsebojno spoštovanje, krepitev strpnosti in razumevanja pravil in dogovorov).
  • Ustvarjalnost (delavnice izdelave izdelkov).
  • Vključevanje drugih (medsebojno sodelovanje v različnih aktivnostih, izražanje mnenj in sprejemanje mnenj drugih).
5. gasilski tabor OŠ Lava so zasnovale in uresničile učiteljici Polona Hrovat in Sara Plahuta ter ravnateljica MarijanaKolenko.

“Otrokom ponujamo privlačen način utrjevanja znanja, spoznavanje z novimi vsebinami, izpopolnjevanje motoričnih sposobnosti skozi igro in učenje, predvsem pa veliko druženja, smeha in zabave – vse to in še več je gasilsko druženje na OŠ Lava. Zelo je razveseljivo, da je tabor zanimiv tako fantom kot deklicam in oboji se zavzeto spoprijemajo z novimi znanji ter spoznanji o pomenu gasilstva, solidarnosti, medsebojni pomoči, sodelovanju v skupini…” še doda ravnateljica.

Tri dni gasilskega načina življenja

Od 19. do 21. avgusta 2020 se je 25 učencev prepustilo gasilskemu načinu življenja. Dneve so jim popestrili Poklicna gasilska enota Celje in PGD Ostrožno. S svojim znanjem in tehniko so jim približali delo in trud gasilcev.

Zbrali so se v sredo, 19. 8. 2020, ob 10. uri na šolskem igrišču. Po kratki predstavitvi poteka tabora so z učenci v učilnicah pripravili svoja ležišča – blazine in spalne vreče za udoben spanec. Učenci so oblikovali pravila za skupno dobro vseh. Zatulile so sirene in že so se jim pridružili gasilci Poklicne gasilske enote Celje. Podrobno so predstavili delovanje gasilcev in pokazali svojo opremo. Učenci so se ohladili pod meglico vodnih curkov. “Mavrica, ki je nastala, nam je pripeljala gospo ravnateljico, ki nas je s pravljico zazibala v spanec. Gasilci PGD Ostrožno so nam vedno pripravljeni pomagati. Tudi letos so nas poučili o gašenju in pripravili evakuacijsko vajo. V sodelovanju z njimi so se učenci učili skozi raziskovanje in eksperimentiranje,” so med drugim znali povedati učenci. V času tabora so otroci počeli še marsikaj zanimivega. O tem pričajo tudi njihove izjave:

Leon Oštir, 7 let: »Obožujem gasilce, ker rešujejo cel Svet. Super je bilo, ko smo se škropili.«

Urška Kos, 9 let: »Hvaležna sem, da je bil tabor brezplačen.«

Svit Kundih, 9 let: »Všeč so mi bile igre na prostem.«

Maj Ovtar, 9 let: »Zelo mi je bila všeč evakuacija.«

Brina Zlodej, 9 let: »Všeč mi je bilo, ko nam je ravnateljica prišla prebrat pravljice.«

Apolon M. Kalogeropoulos 10 let: »Vsem pa nam je bilo všeč, da nam je gospa ravnateljica omogočila brezplačno druženje na šoli z odlično hrano, ki so jo pripravile naše kuharice.«

Maks Zlodej, 9 let: »Takšnega razkošja ni nikjer na drugih šolah.«

Teja Štingel, 9 let: »Všeč mi je bilo, ko so prišli gasilci in naredili eksplozijo.«

Nikolina Đuričić, 10 let: »Rada bi, da bi tabor trajal dlje.«

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,936 seconds.