Odličen uspeh dijakov Gimnazije Lava na Lego Masters 2018

09. 04. 2018 20:19

Pet ekip dijakov Gimnazije Lava se je prejšnji teden udeležilo državnega robotskega izziva Lego Masters 2018, ki so ga v okviru prireditve Dnevi avtomatike organizirali na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Tekmovanja se je od udeležilo 21 dijaških ekip.

Dijaki so morali iz kock Lego izdelati robota in napisati program, ki je prepoznaval objekte različnih barv in jih prenašal v istobarvne zbiralnike na drugi strani poligona (več na http://lego-masters.si/?p=2171). Naloga je na prvi pogled zelo enostavna, vendar pa njeno reševanje zahteva kar nekaj spretnosti in znanja, da robot na koncu res dela tisto, kar mora. Uspešne so bile ekipe, kjer so se dijaki resno lotili reševanja problema in dobro sodelovali med seboj. In prav to je tisto, kar bodo poleg pridobljenega znanja in tekmovalnega uspeha odnesli s seboj v življenje prav vsi, ki so se v preteklih tednih pripravljali za ta turnir.

Štiri ekipe Gimnazije Lava so uspešno prestale dopoldanske kvalifikacije in se uvrstile med šestnajst najboljših, dve od njih (Stari mački: Jernej Pevec, Janez Petauer in Gašper Lončar in Na strehi: Andraž Pevcin, Matic Pesjak in Tadej Jeršič) sta se prebili skozi prvi krog na izločanje med osem najboljših. V polfinalu so ostale samo še ekipe Šolskega centra Celje – ena gimnazijska, dve s Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo in ena s Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije. Stari mački so bili boljši od nasprotnika v polfinalni tekmi, v napetem finalnem boju pa je bil robot Mehatronikov (SŠSMM) natančnejši. Tako so Jernej, Janez in Gašper lanski zmagi in tisti izpred treh let dodali še odlično drugo mesto ter dokazali, da dosedanji uspehi niso bili naključni.

Karmen Kotnik in Tomislav Viher

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 3,630 seconds.