Odprli prenovljeno otroško igrišče v celjskem mestnem parku in medgeneracijsko igrišče na Brodarjevi


Konec prejšnjega tedna so ob ledeni dvorani v celjskem mestnem parku v tudi uradno odprli prenovljeno otroško igrišče, ki je bilo uničeno v lanskem poletnem neurju.

Podžupan je otroke popeljal na prenovljeno igrišče; foto: Hana Ocvirk

Izvajalci so sanirali škodo po neurju in poplavi ter uredili okolico. V celoti so odstranili z muljem poplavljen rečni prodec in po celotni površini igrišča nasuli novega. Kupili in namestili so nova igrala. Vrednost vseh opravljenih del in novih igral je znašala 80.754 evrov.

Čast sodelovanja pri odprtju so imeli otroci iz enote Center Vrtca Tončke Čečeve, ki jih je na prenovljeno igrišče popeljal podžupan Samo Seničar.

Utrinki z odprtja igrišča v Mestnem parku; foto: Hana Ocvirk

Ena od glavnih prednosti otroških igrišč je, da na njih otroci krepijo tako motorične sposobnosti kot tudi socialne veščine.

Na Brodarjevi poslej medgeneracijsko srečevališče
Veselje ob prvi uporabi igrišča; foto: Peter Ocvirk

Včeraj so namenu predali tudi prenovljeno igrišče na Brodarjevi ulici, ki bo s svojo sodobno in funkcionalno zasnovo vsem generacijam uporabnikov zagotavljajo odlične možnosti za preživljanje prostega časa.

V proces načrtovanja obnove igrišča na Brodarjevi so vključili predstavnike in prebivalce Mestne četrti Dolgo polje.

Pri prenovi obstoječega otroškega igrišča, ki je bilo doslej ograjeno, so želeli ohraniti značaj zelenega dvorišča, ustvariti kotičke za raznoliko druženje in igro ter poskrbeti, da bo privlačno za vse generacije.

Otroci bodo imeli odslej na voljo kar štiri igralna območja – na enem se nahaja lesena hišica v mivki, na drugem plezalo, na tretjem so nameščena vrvna igrala, ki so napeta med debli obstoječih platan, na četrtem, travnatem območju pa se nahajajo nižja igrala, in sicer leseni čoki in igrali na vzmeteh.

Utrinki z odprtja igrišča na Brodarjevi, ki se ga je udeležil župan Matija Kovač; foto: Peter Ocvirk

V sklopu obnove so ob obstoječem ruskem kegljišču uredili tudi leseno ploščad, ki bo služila kot oder za izvedbo manjših prireditev. Vsa drevesa, ki krasijo okolico in dajejo v toplih mesecih prijetno senco, so ohranili, ob igrišču pa so namestili tudi novo betonsko valovito klop, ki bo otrokom predstavljala funkcionalno orodje za igro, staršem pa predstavljala možnost za počitek ob spremljanju njihovih malčkov. Med drevesi je nameščena tudi večnamenska viseča mreža.

Pogodbena vrednost del za novo igrišče je znašala 79.926,21 evrov brez davka na dodano vrednost.

Obnovo obeh igrišče je izvedlo Javno podjetje Zelenice, projektiranje igrišča na Brodarjevi pa je izpeljal urbanistični studio Prostorož.

V Celju še več obnov igrišč

Na območju Mestne občine Celje so v aprilu so končali prenovo športnega igrišča pri osnovni šoli na Hudinji.

V bližnji prihodnosti bodo v Mestni četrti Dečkovo naselje, in sicer med ulicami Pod lipami, Pod gabri in Pod kostanji obnovili dotrajano igrišče ter uredili poti, postavili klopce in koše za pasje iztrebke.

Letos bodo v Celju postavili še nova otroška igrala v sodelovanju s krajevno skupnostjo tudi na Teharjah ter v mestnih četrtih Gaberje in Savinja, obnovo športnega igrišča pa načrtujejo tudi v Trnovljah. Prihodnje leto je v načrtu tudi obnova igrišča na Škapinovi ulici.