S projektom “Kreativno v parku” k čistejšem okolju


V Celjskem mladinskem centru že šesto leto pripravljajo projekt Kreativno v parku, ki se bo začel v petek, 13.5.2011 in se bo odvijal vsak petek do 17.6.2011, med 11.30 in 15.30 uro, v Mestnem parku Celje.

Celjski park je predvsem v pomladnih in poletnih mesecih že vrsto let zbirališče mladih, ki se tam družijo predvsem ob petkih. Posledično se Celjani naslednje jutro srečujejo z veliko onesnaženostjo okolja, s čimer dobiva park nehvaležno podobo mesta. Celjski mladinski center posledično že šesto leto zapored izvaja projekt Kreativno v parku, s katerim med drugim želi med mladimi oblikovati večjo družbeno in okoljsko odgovornost. Njihov cilj je dijakom omogočiti aktivno in ustvarjalno druženje. V ta namen jim bodo pripravili športne aktivnosti, kreativne delavnice, nagradne igre in ostala presenečenja.

Celjski mladinski center projekt izvaja skupaj z Mestno občino Celje. Letos bodo mlade aktivirali z različnimi športi, kreativnimi delavnicami, okoljskimi igrami, natečajem, informiranjem in preventivo (v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo), vse v smotru zmanjševanja porabe alkohola in odgovornejšega odnosa do narave in zelenih površin v mestu. Projekt bo izveden v sedmih zaporednih petkih v mesecih maju in juniju.

Projektne aktivnosti, ki jih bodo izvedli 6 zaporednih petkov in sicer od 13. maja do 17. junija 2011, bodo mladim omogočale aktivno sodelovanje v projektu:

• športne igre (odbojka, badminton, nogomet, frizbi, slackline, twister, človek ne jezi se, šah);

• kreativne delavnice (risanje na platno, ustvarjanje grafitov);

• nagradne igre;

• informativna stojnica, kjer bomo mlade vzpodbujali, da počistijo za seboj smeti in ohranjajo park čist.

Vsak petek bo prisotna stojnica informacijske točke Evropske komisije Europe Direct Savinjska, kjer bodo mladim na voljo publikacije o EU. Zadnji petek, 17. junija, bo žrebanje nagrad, kjer bomo podelili glavne tri za najboljše tekmovalce.

V Celjskem mladinskem centru menijo, da je odgovorno ravnanje dijakov v mestnem parku po končanem šolskem pouku skupna skrb vseh. Z različnimi tipi iger bodo poskušali na posreden način aktivno vključiti mlade v čiščenje parka in tako povečati odgovornost do okolja.

»Prinesi vrečko smeti in v kul majico obleci se TI! »

Projekt so podprli: Mestna občina Celje, Ministrstvo za šolstvo in šport, Urad RS za mladino, Europe Direct Savinjska, Društvo ustvarjalne mladine Celje, MCC Hostel, Gostilnica Pilapark .

f/t: Špela Božinović