Učenci OŠ Frana Kranjca Celje dobrodelni v predprazničnih dneh


V predprazničnih časih so se na Osnovni šoli Frana Kranjca Celje trudili, da bi bili čimbolj dobrodelni. Mlajši učenci so zato v ta namen izdelovali ptice pravice, na katere so pisali lepe misli za pomoči potrebne, starejši pa so pisali apele in se na ta način borili za človekove pravice posameznikov.

Pisanje apelov (mentorica projektov Anja Kunej)

Tudi letos so se na OŠ Frana Kranjca vključili v maraton pisanja apelov – Pišem za pravice 2018. Lani se je v sklopu tega projekta v Sloveniji napisalo več kot 16 tisoč apelov in več kot milijon napisanih pisem v državah po celem svetu. Apeli in solidarnostna sporočila so namenjena posameznikom in skupinam, ki so v nevarnosti ali pa se jim godi krivica.

V šolski knjižnici so tako pripravili prostor za pisanje apelov. Učenci so si najprej ogledali kratek film o organizaciji Amnesty International, ki je tudi organizator tega maratona, ter kratko predstavitev zakaj in kako pišemo apele. Nato so jim prostovoljci predstavili letošnjih pet zagovornic človekovih pravic, ki jih v njihovi domovini preganjajo ali pa so zaprte. Učenci so nato poprijeli za pisala ter napisali apel, saj vedo, da imajo besede moč.

Apele bodo pisali do konca meseca decembra in jih nato poslali na Amnesty International. Skupaj bodo tako ustvarili pritisk na oblasti in zahtevali pravico za žrtve kršitev. Žrtvam pa bodo pokazali, da jih podpirajo ljudje s celega sveta. Če želiš napisati svoj apel tudi ti, klikni na Amnestyjevo spletno stran in se nam pridruži, saj veš – Vsako pero šteje!

Človekove pravice (mentorica projektov Anja Kunej)

Vsak človek na svetu se rodi z enakimi pravicami, ne glede na njegovo nacionalnost, spol, etično pripadnost, politično prepričanje, raso, vero, jezik…

Tudi na Osnovni šoli Frana Kranjca Celje, v okviru Nacionalnega projekta Dan človekovih pravic, obeležujejo 10. december. V projektu tako kot vsako leto sodelujejo vsi učenci šole. Letos so iz papirja izdelali PTICE PRAVICE ter nanje napisali pozitivne želje, voščila ob bližajočih se praznikih in spodbudne misli za ljudi, ki so jim kršene pravice.

Njihovemu projektu so se pridružile tudi druge šole in vrtci po Sloveniji, ki so jim poslali svoje ptice. Vse PTICE PRAVICE so nato razstavili na razstavi v avli šole. Ptice so tako njihove želje, razmišljanja, spodbudne misli in voščila ponesle v širni svet vsem ljudem, ki so jim kršene človekove pravice. Ob zaključku razstave so ptice razdelili organizacijam Rdeči križ, Amnesty internacional in Zavetišču za brezdomce Celje. Te jih bodo predale ljudem, da bodo začutili, da niso sami. Tako bodo PTICE PRAVICE resnično dobile krila.

dav

A.K.