Več kot 200 mladih kulturnikov na izletu v Savinjski dolini

16. 05. 2018 07:15

Kulturne šole savinjsko-šaleške regije so včeraj pripravile že tretji tradicionalni izlet najkulturnic in najkulturnikov, tokrat v Savinjsko dolino.

Leta 2015 se je več kot 30 regijskih osnovnih šol, ki nosijo naziv Kulturna šola, in Gimnazija Celje – Center, ki zaenkrat ostaja edina srednja šola s tem nazivom v Sloveniji, povezalo v regionalno mrežo, ki skrbi zlasti za vzajemno obveščanje in obiskovanje kulturnih produkciji šol ter sodelovanje pri skupnih projektih.

V Tednu ljubiteljske kulture letos že tretjič organizirajo izlet, ki so ga tokrat gostili OŠ Šempeter v Savinjski dolini, I. osnovna šola Žalec in Gimnazija Celje – Center. Vabilu se je odzvalo več kot 200 učencev in dijakov ter mentorjev, ki v tem šolskem letu blestijo na kulturnem področju.

slavnostni-govorniki-uros-vidmajer-tatjana-zgank-meza-marko-repnik-janko-kos
Slavnostni govorniki (od leve): Uroš Vidmajer, Tatjana Žgank Meža, Janko Kos in Marko Repnik

Po izletu v prestolnico leta 2016 in lanskem izletu v Šentjur, bodo mladi kulturniki letos odkrivali Savinjsko dolino.

Zbrane so nagovorili župan Občine Žalec Janko Kos, direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije mag. Marko Repnik in tokratna gostitelja, ravnateljica I. OŠ Žalec Tatjana Žgank Meža in ravnatelj OŠ Šempeter Uroš Vidmajer.

Sledil je ogled 18. bienala otroške grafike, nato pa so se udeleženci razdelili v dve skupini in obiskali žalski Ekomuzej ter Jamo Pekel pri Šempetru. Ob koncu so se zbrali v dvorani Kulturnega doma Vrbje in letošnji izlet zaključili z angleško gledališko predstavo v izvedbi učencev I. OŠ Žalec.

Gre za edinstveno povezovanje med šolami, ki sodelujejo v programu Kulturna šola, ki ga JSKD namenja šolam, ki glede številčnosti in kakovosti izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje učencev, staršev in mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula.

Celjska regija se lahko pohvali s številnimi šolami, ki nosijo ta naziv, in tudi edino srednjo šolo – Gimnazijo Celje – Center, unikatna pa je tudi izjemna stopnja sodelovanja, ki ga želijo šole v prihodnjem letu še razširiti.

V jesenskih mesecih pripravljajo poseben projekt šole v kulturi, skupaj pa bodo v novembru počastili tudi 90. rojstni dan skladatelja Jakoba Ježa, ki je velik del svoje ustvarjalnosti posvetil otrokom in mladini.

foto: GCC

magnifico-celje-polsi-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,847 seconds.