XXVIII. Roševi dnevi 2015 v Celju (foto in video)


rosevi_dnevi_2015_1Sreda, 18. marec, je minila v znamenju že 28. Roševih dnevov, srečanju mladih literarnih ustvarjalcev iz vse Slovenije. Roševi dnevi, posvečeni pesniku, pisatelju in dramatiku Franu Rošu, rojenemu 1898 v Kranju, so tudi letos potekali v znamenju zanimivih delavnic, predstavitev del mladih literatov in razstave. Sklepni del XXVIII. Roševih dnevov z osrednjo prireditvijo in podelitvijo nagrad petim najboljšim avtorjem, je tradicionalno potekal v dvorani celjske glasbene šole.

Začetki Roševih dnevov segajo v  leto 1986,ko so predstavniki krajevne skupnosti Nova vas skupaj s tremi osnovnimi šolami združili idejo in srečanje poimenovali po pesniku, pisatelju in dramatiku Franu Rošu, ki se je kot trileten otrok priselil v Celje (tam je živel vse do smrti leta 1976). Prvega srečanja se je z literarnimi prispevki udeležilo 14 učencev, ki so prihajali z OŠ Frana Roša v Celju ter IV. in I. OŠ Celje.

Vodilo Roševih dni je srečanje mladih osnovnošolskih ustvarjalcev, izmenjave izkušenj, spoznavanje moči slovenske besede, prebiranje del, seznanjanje z literarnimi dosežki vrstnikov in predvsem odraslega avtorja, ki je vsako let gost na srečanju. Letos sta bili osrednji imeni Nina Kokelj, pisateljica in publicistka in Matej Krajnc, pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist.

Nagrajeni avtorji: Sven Pušnik, Nika Rajšter, Maja Strmčnik in Sara Štiglic.
Nagrajeni avtorji: Sven Pušnik, Nika Rajšter, Maja Strmčnik in Sara Štiglic.

Tudi letos so osmo- in devetošolci poslali svoje stvaritve na natečaj Roševih dnevov, svoj vrhunec so doživeli na OŠ Frana Roša v Celju. Na razpis se je prijavilo 52 osmošolcev oz. devetošolcev iz 36 šol, med njimi 6 avtorjev in 46 avtoric. Besedila dvajsetih najboljših avtorjev, med njimi tudi petih finalistov, so objavljena v posebnem zborniku, ki je letos naslovljen Ptice smo na mogočnem konju. Med t.i. “veličastnimi petimi”, torej finalisti, so bili  Sven Pušnik z OŠ Ribnice na Pohorju za prozo (avtor treh črtic), Nika Rajšter z OŠ Frana Roša iz Celja ter Maja Strmčnik iz OŠ Antona Aškerca iz Velenja sta bili nagrajeni za poezijo, Sara Štiglic iz OŠ Vič (Ljubljana) je prejela priznanje za dnevnik, v katerem je pisala o sirski begunki, Nives Žlof Androjna z OŠ Vižmarje Brod (Ljubljana) pa za dramo.

Peta nagrajena avtorica je bila Nives Žlof Androjna. Desno od nje Matej Krajnc, spodaj občinstvo in nagovor ravnateljice OŠ Fran Roš Mojca Kolin.
Peta nagrajena avtorica je bila Nives Žlof Androjna. Desno od nje Matej Krajnc, spodaj občinstvo in nagovor ravnateljice OŠ Fran Roš Mojca Kolin.

Po besedah pisateljice in publicistke Nine Kokelj so mladi v letošnjih literarnih delih pisali o različnih temah od alkoholizma, lepote, ljubezni do samopoškodovanja. Nagrade so mladi avtorji tudi tokrat prejeli iz rok Barbare Rigler, samostojne svetovalke JSKD za literarno dejavnost in odgovorne urednice revije Mentor ter Mojce Kolin, prof., ravnateljice OŠ Frana Roša Celje, predsednice organizacijskega odbora. Za glasbeni program je poskrbel kar pesnik, pisatelj, prevajalec in kantavtor Matej Krajnc, ki je nagrajena besedila tudi ocenil.

rosevi_dnevi_2015_4

V okviru Roševih dnevov bo v prihodnjih dnevih v Osrednji knjižnici Celje potekala tudi razstava vseh literarnih glasil, ki so prispela na natečaj za izbor najboljšega literarnega glasila letošnjega šolskega leta. To sta postala literarno glasilo Fedra I. gimnazije Celje (klik!) in literarno glasilo Vremščica OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete nagovoru ravnateljice Mojce Kolin, prof., ki je tudi predsednica organizacijskega odbora Roševih dnevov.

v/t/f: eH

S CELJE.INFO NA KONCERT JUANA GARCIE-HERREROSA 40% CENEJE

Na našem portalu z ugodnimi ponudbami Polovička.si ponujamo 8 vstopnic za koncert Juana Garcie-Herrerosa v Plesnem forumu po 40% nižji ceni.

Cenejše vstopnice naročite tukaj:

herreros-klik