Policijsko poročilo PU Celje: 14. 11. 2011


Za nami je Martinov vikend in žal tudi tokrat vsa opozorila o tem, da alkohol nikakor  ne sme biti sopotnik v cestnem prometu, niso zalegla. Minuli konec tedna so policisti PU Celje  pridržali dvanajst voznikov in tri voznice, ki so vozili krepko pod vplivom alkohola. Dva od pijanih voznikov sta vozila tovorni vozili. Policisti Postaje prometne policije so ju ustavili na avtocesti.

Enega od njih so v petek nekaj pred 15. uro iz prometa izločili na počivališču Lopata. Voznik, državljan Slovaške, ki  je vozil vlečno o vozilo s polpriklopnikom,  je poleg obilice ostalih hujših cestno prometnih prekrškov napihal 1,23 mg/l. Voznika so policisti pridržali, mu izdali plačilni nalog za 1600 €, sodnik pa mu je izdal še sodbo za plačilo globe v višini  1.200 € in 18 kazenskih točk ter seveda  prepoved uporabe vozniškega dovoljenja za vse kategorije za obdobje enega leta.

Istega dne v večernih urah je prav tako na počivališču Lopata voznik vlečnega vozila s polpriklopnikom iz  Belorusije podrl svetilko javne razsvetljave in pobegnil s kraja. Policisti so ga ustavili  pri avtocestnem priključku Ljubečna. Voznik je napihal 1,21 mg/l in je bil pridržan. Zoper njega so policisti podali obdolžilni predlog zaradi nepravilnega premika vozila, kar ga je stalo 300 € in 3 kazenske točke, za  pobeg s kraja si je prislužil 500 € in za alkohol  še 1200 €, 18 kazenskih točk ter prepoved uporabe vozniškega dovoljenja za vse kategorije za obdobje enega leta.

Policisti vse voznike ob tej priložnosti znova opozarjajo, naj ne uživajo alkoholnih pijač, če so aktivni v prometu. Če pa so pili alkoholne pijače, naj za vožnjo uporabijo javni prevoz.

Prav tako pa ne bo odveč še opozorilo, da se za vozila jutri “začne” zima.  Od  15. novembra je namreč obvezna uporaba zimskih pnevmatik oziroma letnih z verigami. Vozniki, ki bodo vozili z letnimi pnevmatiki, naj posebno pozornost  posvetijo vremenu. Ko se sneg oprijemlje vozišča, morajo že imeti nameščene verige. V teh primerih tudi ne smejo voziti hitreje od 50 km/h – ne glede na vrsto ceste.

V  petek popoldne so policisti izven naselja Robanov kot obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je huje poškodoval 24-letni voznik, ki je vozil po regionalni cesti iz smeri Solčave proti Lučam. Izven naselja Robanov kot je v blagem desnem ovinku izgubil oblast nad vozilom in preko nasprotnega smernega vozišča zapeljal izven vozišča ter trčil v obcestni jarek. Pri tem je vozilo dvignilo v zrak , nato se je prevrnilo in trčilo v stanovanjsko hišo. Med prevračanjem vozila je voznik, ki med vožnjo ni bil pripet z varnostnim pasom, skozi razbito vetrobransko steklo padel iz vozila in se izredno hudo poškodoval. Sopotnik v vozilu, ki je uporabljal varnostni pas, v prometni nesreči ni bil poškodovan.

V soboto  popoldne so bili velenjski policisti in gasilci obveščeni, da v Šoštanju gori osebni avto. Gasilci so požar pogasili, policisti pa ugotovili, da je osebni avtomobil zagorel potem, ko je neznanec pod vozilo vrgel goreč predmet. Na vozilu je nastalo za okoli 7.000 € materialne škode.

Podoben dogodek so zabeležili tudi policisti iz Rogaške, ki so bili istega dne zvečer obveščeni, da na dvorišču zasebnega podjetja v Podplatu gori osebni avtomobil. Tudi v tem primeru so policisti ugotovili, da je bil požar na osebnem avtomobilu podtaknjen, ogenj pa je povzročil za okoli 50.000 evrov materialne škode.

V soboto ponoči je neznani storilec z dvorišča stanovanjske hiše v Loki pri Žusmu ukradel osebni avto Fiat Punto 1,2, svetlo zelene barve, vreden 2.500 €.