Bob leta tokrat celjskemu antropologu, ki je spregovoril o sreči


Nekatere izjave v javnosti močneje odmevajo, posebno pozornost pa jim vsako leto namenja izbor mariborske medijske hiše Večer. Ta je tako pripravila 34. izbor in podelitev nagrade za najboljšo izjavo, ki bralce spodbudi k razmišljanju skozi ironijo in satiro.

Letošnji bob leta je prejel Celjan Dan Podjed za nasledjo izjavo:

“Imamo cel kup gurujev sreče, ki nas prepričujejo, da nismo dovolj srečni in da se moramo potruditi, da bomo bolj. A mislim, da bomo najbolj srečni takrat, ko se bomo nehali truditi biti srečni in ko bomo namenili pozornost drugemu.”

Nagrado najprej zavrnil

Ob podelitvi je Podjed nagrado najprej zavrnil, češ da je “iste besede leta 1973 uporabil v  časniku Pennsylvania Gazette Benjamin Franklin“.

Kmalu za tem pa je povedal, da je šlo samo za prvoaprilsko šalo, ki pa naj bi se nanašala na nekoga drugega. Podelitev je namreč potekala prav na 1. april.

Podjed je sicer izredni profesor na oddelku za antropologijo Filozofske fakultete, pa tudi strokovi sodelavec ZRC SAZU. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja z razmerjem med ljudmi in tehnologijami ter razvojem trajnostnih izdelkov in storitev po meri ljudi,

V času pandemije je izdal knjigo Antropologija med štirimi stenami, kjer kot “profesionalni voajer” opisuje življenje sebe in svojih bližnjih v času pandemije, ter odnos med svojimi sledilci na spletu, ko je svoje izkušnje delil z javnostjo.

Letos januarja pa je s Katarino Polajnar Horvat uredil zbirko prispevkov večih avtorjev z naslovom Nevidno življenje odpadkov. Knjigo je pospremila tudi družabna igra z imenom Umazana igra, v kateri nastopajo podgane, ki jim je cilj čim bolj umazati okolico.

Ime “bob leta” izhaja iz fraze “reči bobu bob”, obstaja pa že od leta 1999. Za bob leta iz nabora izjav glasujejo Večerovi bralci in širša javnost. Prireditev, ki jo je popestril nastop stand-up komikov, je letos na željo bralcev prvič potekala v živo v dvorani SNG Maribor. Do sedaj smo si jo lahko ogledali kot televizijski prenos na slovenski nacionalki.