Celjani dokazali, da se da v službo ali šolo drugače


V Celju so zaključili s tritedensko akcijo, kjer so spodbujali poti v službo, šolo ali vrtec peš ali z javnim prometom. Poimenovali so jo »Celje se pelje trajnostno v službo«. Akcijo je sicer zaznamovalo spremenljivo pomladno vreme.

Eno od postajališč sistema KolesCE; vir foto: MOC

Na Mestni občini Celje so v povezavi s sodelujočimi v anketi opravili analizo podatkov v zvezi z mobilnostjo v tem obdobju. Iz nje sledi, da so ti naredili predvsem veliko spremembo pri zavedanju, da je v vrtec, v šolo in službo mogoče prihajati tudi drugače kot le z avtomobilom.

Pred akcijo je 21,7 % vprašanih prihajalo v službo z avtomobilom samo v vlogi voznika, v času akcije pa je to število padlo na 9,9 %.

Pri vseh ostalih načinih trajnostnih prihodov v službo so se v času akcije odstotki povišali. Tako je s kolesi prihajalo 31,6 % vprašanih (prej 27,8 %), peš 18,4 % (prej 17,1 %), javni promet, med katerega spadajo Celebus, avtobusi in vlak, pa je uporabljalo 9,4 % oseb (prej 8 %).

»Pomemben podatek je tudi, da so se ljudje začeli združevati in uporabljali deljeni prevoz – po vsaj dva ali več sopotnikov v enem avtomobilu – kar je iz 23,6 % pred akcijo naraslo na 29,7 % v času akcije. To nas veseli, saj vsak avtomobil manj na parkirišču pomeni več prostora za druge oblike mobilnostnih sredstev, predvsem za kolesa, ki zasedejo le 8 % parkirnega prostora – na enega jih lahko postavimo kar 12,« so povedali v Zavodu VOZIM, ki akcijo pripravljajo že tretje leto zapored in opažajo, da je zavedanje ljudi pri tem vedno večje.

Akciji se je sicer pridružilo več celjskih podjetij, hkrati pa so k njej pristopili zaposleni in učenci celjskih osnovnih šol in javnih vrtcev. Skupaj je sodelovalo skoraj 4.500 ljudi.

Larisa Potokar, vodja projekta na Mestni občini Celje je ob tem zapisala: »Spremembe mobilnostnih navad predvsem v mestih so nujne za zmanjševanje prometnih zastojev ob jutranjih prometnih konicah in zmanjševanje stresa, povezanega z iskanjem parkirnih mest. Zdrave mobilnostne navade pomembno vplivajo tako na fizično kot duševno počutje posameznikov, da o večji pripravljenosti otrok za delo v vrtcu in šoli sploh ne govorimo.«

Začeli so s pripravo nove celostne prometne strategije, kjer bodo zagotovo izpostavljeni prav cilji, povezani s spremembami mobilnostnih navad. V teku je tudi več aktivnosti na področju e-mobilnosti z namenom širitve javnega prevoza. Že v letošnjem letu pa bo Celje bogatejše za lokalni načrt hodljivosti ter prvo postajo »poljubi in odpelji« pri osnovni šoli.

Celebus; foto: Andraž Purg

Akcijo Celje se pelje trajnostno v vrtec šolo in službo bodo ponovili tudi v jeseni. Začela se bo z Evropskim tednom mobilnosti, ki bo od 16. do 22. septembra. Tudi jesenska akcija zbiranja prihodov peš, s kolesom ali javnim prevozom bo trajala 3-4 tedne.

Dodajmo, da ima aplikacija in kartica Centralka trenutno več kot 13.000 uporabnikov, KolesCE jih je imelo do konca maja 18.190, Celebus pa je do konca maja v letošnjem letu prepeljal 145.364 potnikov.

Preberite tudi:

Dan ljubezni s pesmijo obeležili tudi v Celju (video)