Dva ducata novih gasilskih operativcev v Celju in Štorah, v petek in soboto velika vaja


Pri Gasilski zvezi Celje, ki združuje prostovoljna gasilska društva iz celjske in štorske občine, so prejšnji konec tedna pridobili 24 novih operativnih gasilcev.

Na pokalnih tekmovanjih Gasilske zveze Slovenije so enote iz celjske gasilske zveze osvojile tri druga mesta. To je uspelo članicam B iz Prostovoljnega gasilskega društva Prožinska vas, starejšim gasilkam iz PGD Škofja vas in starejšim gasilcem iz PGD Teharje.

Dvodnevna vaja “Rešujmo skupaj – modra luč v Celju “

V Celju bo v petek, 24. maja, in v soboto, 25. maja, obsežno dvodnevno usposabljanje intervencijskih služb, ki delujejo v Celju – Enote za Splošno nujno medicinsko pomoč Splošne bolnišnice Celje, Poklicne gasilske enote Celje in Policijske uprave Celje.

Cilj projekta je izboljšanje znanja in sodelovanja, ki ju intervencijske ekipe uporabijo pri posredovanju in reševanju življenj.

Petkove lokacije Modre luči; vir foto: PGE Celje

Usposabljanje bo potekalo preko pet vnaprej pripravljenih različno zahtevnih realističnih scenarijev, na katerih bodo sodelovale intervencijske enote. Tako bodo v petek potekali štirje scenariji – reševanje ponesrečenca iz vode, reševanje poškodovanega gozdarja iz težko dostopnega terena, obravnava poskusa samomora z vlamljanjem v prostor ter reševanje poškodovanega plezalca. Medtem ko bo v soboto na sporedu najobsežnejša vaja, in sicer intervencija v primeru množične nesreče z udeležbo več vozil (avtobus, tovornjak s cisterno in vsaj tri osebna vozila).

Dogodki se bodo zvrstili na različnih lokacijah v Celju: na poti na Celjsko kočo, na Špici ob Savinji, na plezališču pod Starim gradom Celje, v prostorih PGE Celje ter nenazadnje na prizorišču Celjskega sejma, kjer bo prikazana intervencija v primeru prometne nesreče s poškodbami preko 30 ljudi.

Na vsaki od delovnih točk, ki jih bodo izvajali, bo namenjen tudi prostor za gledalce.

Časovnica in scenariji delovnih točk:

Petek, 24. maj 2024

Delovna točka 1: Obravnava poskusa samomora z vlamljanjem v prostor

Trajanje: 9.00-12.00; prostori Poklicne gasilske enote Celje

Prikazani bodo postopki gasilcev pri vstopu v stanovanje, vloga policistov pri tovrstnih posredovanjih in oskrba s strani reševalcev.

Delovna točka 2: Reševanje poškodovanega gozdarja iz težko dostopnega terena

Trajanje: 9.00-12.00; pot na Celjsko kočo (Stari plac)

Prikazani bodo postopki pri reševanju ob delovni nesreči v gozdu, oskrba poškodovanca in prenos poškodovanca do reševalnega vozila pri nedostopnem terenu.

Delovna točka 3: Reševanje ponesrečenca iz vode

Trajanje: 13.00-16.00; Špica ob Savinji (Kajak kanu klub NIVO Celje)

Prikazani bodo postopki ob reševanju na vodi, oskrba poškodovanca in prenos poškodovanca do reševalnega vozila s pomočjo vrvne tehnike.

Sobotna Modra luč bo na Celjskem sejmu; vir foto: PGE Celje

Delovna točka 4: Reševanje poškodovanega plezalca

Trajanje: 13.00-16.00; plezališče pod Starim gradom Celje

Prikazani bodo postopki ob reševanju iz globine s pristopom do poškodovanca, oskrba poškodovanca in dvig poškodovanca iz globine ter prenos do reševalnega vozila.

Sobota, 25. maj 2024

Železniška nesreča Ponikva 2024: velika gasilska vaja (foto)Delovna točka 5: Množična nesreča – avtobus

Trajanje: 10.00-12.00; Celjski sejem

Prikazani bodo postopki gašenja in reševanja ob požaru pri prometni nesreči z udeležbo več vozil (avtobus, tovornjak s cisterno in vsaj tri osebna vozila), postopki tehničnega reševanja, postopki ob reševanju pri nesreči z nevarno snovjo in postopki ob večjem številu poškodovanih.

Preberite tudi:

Železniška nesreča Ponikva 2024: velika gasilska vaja (foto)