Novela zakona o zaščiti živali: prepoved privezovanja psov, čipiranje mačk, videonadzor v klavnicah …


S strani koalicijskih strank je bil vložen predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi na tem področju prišlo do marsikatere spremembe.

Novela zakona je usmerjena predvsem v večjo zaščito drugih živih bitij. Dve novosti bi naj namreč bile vzpostavitev obveznega video nadzora v klavnicah ter ustanovitev specializirane inšpekcije. Spremembe, ki se tičejo marsikaterega lastnika hišnih ljubljenčkov, pa so po novem obvezno označevanje mačk ter popolna prepoved privezovanja psov na verige.

Ob tem je v noveli zapisanih še nekaj drugih sprememb, kot je prepoved uporabe živali za nastopanje v cirkusu ter izenačenja hude malomarnosti z mučenjem. Prav tako si v koaliciji želijo ustanoviti prehodne hleve, kamor bi se namestile živali, ki so bile odvzete zaradi mučenja ali zanemarjanja.

Da bi lahko živele čim bolj dostojno, se uvaja prepoved zadrževanja in nastanitve živali v premajhnih prostorih, kjer se ne more zagotoviti zadostna možnost gibanja, novela pa prav tako ureja položaj terapevtskih psov. Prepovedani bi bili tudi pripomočki, ki povzročajo bolečine pri vzreji, vzgoji in šolanju.

Prvopodpisana pod predlogom, sicer poslanka SD Meira Hot, je povedala, da novela predloga ni napad na kmete ali skrbnike. Ob tem je dodala, da velika večina ljudi zelo dobro poskrbi za svoje ljubljenčke in živino, kljub temu pa obstajajo posamezniki, ki te zanemarjajo.