Slovensko društvo Hospic v Celju predstavilo glasilo na temo pravica do poslovitve


Slovensko društvo Hospic je v mesecu juliju 2022 izdalo glasilo, katerega predstavitev je 12. avgusta potekala v prostorih Slovenskega društva Hospic na območnem odboru v Celju, na Kocenovi ulici 4.

Navzoče je nagovorila tudi predsednica Slovenskega društva Hospic, Renata Jakob Roban.

Osrednja tema, je bila PRAVICA DO POSLOVITVE. Gosta sta bila Špela Klara Jambrek in Matija Tomc, oba prostovoljca Slovenskega društva Hospic.

Skozi pogovor, ki ga je vodila Alenka Križnik, strokovna delavka OO Celje, sta razmišljala o minljivosti in umiranju. Izpostavila sta tudi nekaj lastnih življenjskih izkušenj, ki so ju vodile do Slovenskega društva Hospic. Predstavila sta projekt Facing death (Soočanja s smrtjo), ki se razvija v sodelovanju s Slovenskim društvom Hospic.

Pogovor je tekel predvsem o pravici do poslovitve, v katerem so se dotaknili stisk umirajočih in njihovih svojcev, ki jim ni bila dana možnost za poslednji objem, za poslednji poljub, za poslednje slovo. Žalujoči svojci ob tem doživljajo poleg globoke žalosti še travmatično izkušnjo, ker se od ljubljene osebe niso mogli posloviti.

Poslovitev od ljubljene osebe v sebi nosi moč, ki pozitivno vpliva na sam proces žalovanja

Osrednji pogovor z gostoma je spremljal kratek kulturni program. Literarna prispevka iz Glasila sta predstavili prostovoljki Slovenskega društva Hospic Nada Teržan Herman in Aleksandra Trdin, za glasbeno spremljavo pa je poskrbela Doroteja Križnik. Prireditev se je zaključila s kratkim druženjem in pogostitvijo.

“V Slovenskem društvu Hospic si prizadevamo opozarjati na pravico do izbire do poslovitve. Podpreti želimo umirajoče in njihove svojce, biti ob njih zanje,  jih sprejeti, poslušati in slišati v vsej njihovi bolečini in stiski.

Izvajamo več programov, kot so spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev, žalovanje odraslih, žalovanje otrok in mladostnikov, detabuizacija smrti ter prostovoljstvo. Programi potekajo v obliki skupnih srečanj ali individualnih pogovorov.

Vsem, ki doživljajo stisko zaradi bolezni ali izgube bližnjega smo na voljo v vseh odborih Slovenskega društva Hospic po Sloveniji, v Celju pa se nahajamo na Kocenovi ulici 4, kamor se lahko oglasite tudi po brezplačen izvod glasila. Pokličete nas lahko na telefon 03/54 86 011, 051/418 446 ali 051/415 446.

Lepo vabljeni, da spremljate dejavnosti društva in se v prihodnje udeležite tudi kakšnega dogodka, kjer boste v sproščenem vzdušju lahko zastavili vprašanja, ki vas morebiti begajo, a zanje v današnjem svetu ni prostora,” je Slovensko društvo Hospic ob predstavitvi glasila povabilo vso zainteresirano javnost.

K.J., foto: Slovensko društvo Hospic OO Celje