Zaščitne maske niso nevarni odpadek in sodijo med mešane odpadke

14. 09. 2020 18:33

Zaščitne maske za enkratno uporabo so v času boja proti širjenju novega koronavirusa postale eden izmed najbolj uporabljenih potrošnih materialov. Kljub temu, da so bila pojasnila o tem, kam odlagati uporabljene maske in druga zaščitna sredstva, dana že takoj ob začetku epidemije, pa med mnogimi še vedno velja zmotno prepričanje, da zaščitne maske spadajo med nevarne odpadke. To pa posledično povzroča zmedo glede tega, kam in kako maske odlagati.

Vsakoletna akcija zbiranja nevarnih odpadkov se sicer začenja danes. Informacije o tem kdaj in kam lahko odložite nevarne odpadke najdete tukaj.

Kot pojasnjujejo v Simbiu se odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom, in druga zaščitna sredstva, ki se uporabljajo zaradi preventivnih razlogov lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke.

Po navodilih ministrstva za okolje in prostor se tovrstne odpadke in materiale za enkratno uporabo, ki jih uporablja bolna oseba in njeni negovalci (rokavice, maske, robci …), odloži v plastično vrečo, ki jo je potrebno tesno zvezati. Zaprto vrečo se nato odloži v zelen zabojnik za mešane komunalne odpadke. Enako velja tudi za osebno zaščitno opremo zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika, če to ni drugače urejeno). Nikakor ne odlagajte vreč z zaščitno opremo v zabojnike, ki so namenjeni zbiranju ločenih frakcij odpadkov – biološki odpadki, kovinska in plastična embalaža, papir ali steklo. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo (rumene barve).

Sicer pa si masko za večkratno uporabo še vedno lahko naredite sami in se s tem izognete dilemam kam in kako pravilno zavreči uporabljene maske. Navodila za izdelavo najdete tukaj.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 2,179 seconds.