Brezdomci v prijateljski nogometni tekmi premagali župane (foto)


Ob počastitvi praznika Mestne občine Celje in svetovnega dneva zdravja je danes na igrišču I. gimnazije Celje potekala nogometna tekma med nogometno ekipo županov ter ekipo slovenskih brezdomcev, ki bodo letos zastopali barve Slovenije na Svetovnem prvenstvu Homeless World Cup v Parizu.

Tekma, ki je trajala dvakrat po dvajset minut, je bila vseskozi bolj ali manj izenačena. Na samem začetku je ekipa brezdomcev povedla z 1:0 ter nato svoje vodstvo podkrepila še z dodatnim zadetkom, kar je pomenilo 2:0 za brezdomce. Slovenski župani so le stisnili zobe in zaostanek zmanjšali na gol razlike. Prvi polčas se je tako zaključil z rezultatom 2:1. V drugem polčasu je bila tekma bolj umirjena, in sicer do nekaj minut pred koncem srečanja, ko so župani izid izenačili na 2:2. Takoj za tem so brezdomci zadeli zadnji odločil gol za 3:2, ki jim je prinesel zmago.

Ekipo županov so sestavljali gostitelj tekme celjski župan Bojan Šrot, mariborski župan Franc Kangler, župan Podčetrtka Peter Misja, župan Štor Miran Jurkovšek ter ostali znani Slovenci.

Tekme se je udeležil tudi član »zlate generacije« slovenskega nogometa Aleš Čeh, ki je ambasador nacionalnega projekta Ulična nogometna liga za vključevanje marginalnih skupin. Glavni organizator projekta je javni zavod SOCIO, ki je bil ustanovljen z namenom, da pomaga posameznikom in skupinam, pri razvijanju, vzdrževanju in izboljševanju socialnih možnosti.

Vsekakor sta bila glavna namena današnje tekme skozi šport ponovno vključiti v družbo ljudi, ki so na robu preživetja, ter prav tako vzpodbujati k zdravemu načinu življenja širšo javnost nedvomno dosežena. Izzivalci županov so pokazali dobro in požrtvovalno igro ter si nedvomno zaslužili zmago. Držimo pa pesti tudi za dober rezultat na letošnjem svetovnem prvenstvu v Parizu.

Ob svetovnem dnevu zdravja smo na tekmi povprašali znane Slovence, kako skrbijo za svoje zdravje. Izjave Bojana Šrota, Franca Kanglerja, Aleša Čeha, Jane Govc Eržen in ravnatelja I. gimnazije Celje Antona Šepetavca si boste v tej novici lahko ogledali v kratkem, do takrat pa vas vabimo na ogled foto utrinkov tekme v spodnji galeriji.

tekst: Špela Ožir
foto: Špela Ožir, Nuša Stamejčič

[simpleviewer width=100% height=700 id=16]