Celjani predčasno k zimskemu premoru – pregled polsezone


Celjski nogometaši bodo prezimili na petem mestu prvenstvene lestvice, današnja tekma z Olimpijo pa je, tako kot vse ostale, odpovedana zaradi zasneženih igrišč.

26. državno prvenstvo je celjski prvoligaš, ki je poleg Maribora in Gorice edini, ki je vseskozi v tem rangu tekmovanja začel s trenerjem Tomažem Petrovičem, ki je ekipo vodil v prvih sedmih tekmah, v katerih je osvojil osem točk. V naslednjih 11 obračunih je prvo moštvo vodil Dušan Kosić, ki je na celjski konto dodal 16 točk. Če izvzamemo zadnji poraz v Krškem je celjska ekipa imela v zadnjem delu jeseni uspešno bero, saj so nanizali štiri zmage, vključno s tisto proti vodilnemu Mariboru.

Do Evrope lažje preko pokala?

Celjani za prvima mestoma zaostajajo preveč, lahko pa bi se vključili v boj za tretje mesto, na katerem Domžale trenutno bežijo za sedem točk, četrti Velenjčani pa so z Marjanom Pušnikom pred Celjani za pet točk. Ekipa Simona Rožmana je po krizi, ki je sledila evropskim nastopom pred zimskim preomorom zmagala štirikrat zapored in bo spomladi gotovo odločena, da znova pride na mesto, ki vodi v mednarodna tekmovanja. Tega si želijo tudi pri Rudarju, kjer pa jim lahko “pobegne” John Mary, prav tako pa Pušnikove ekipe po tradiciji spomladi igrajo nekoliko slabše. Celjani bi lahko svojo pot v Evropo iskali preko pokalnega tekmovanja, kjer so se že uvrstili v polfinale, kamor so uvrščeni še Aluminij, Gorica in Olimpija. V primeru ugodnega žreba, bi lahko bilo Uefino tekmovanje in lepi novci zelo blizu.

Statistični vrhunci posameznikov

Največ zadetkov za celjsko ekipo, ki ima celo negativno gol razliko, je prispeval Filip Dangubić, ki je bil uspešen šestkrat, ki je poleg Rudija Požega Vancaša edini, ki je nastopil na vseh 18 tekmah. Po 17 nastopov so zbrali še Elvedin Džinić, Jure Travner, Janez Pišek, Joaquim Lupeta. 15-krat sta nasopila Luka Žinko in Amadej Brecl. Po tri podaje za gol sta prispevala Lupeta in Požeg Vancaš, dve pa Dangubić. Šets rumenih kartonov je prejel Lupeta (3. v ligi), pet Travner, po štiri pa Pišek in Tadej Vidmajer. Edini rdeči karton je prejel Dejan Kelhar.

Rak rana celjskega nogometa je še vedno pičel obisk na tribunah. Na devetih domačih srečanjih se je uradno zbralo 6.170 gledalcev, kar je 6. mesto v ligi in celo manj kot v Krškem.

Lestvica jesenskega dela DP

T Z N P T
1. Maribor 18 13 4 1 43
2. Olimpija Ljubljana 18 12 4 2 40
3. Domžale 18 9 4 5 31
4. Rudar Velenje 18 9 2 7 29
5. Celje 18 6 6 6 24
6. Gorica 18 7 2 9 23
7. Krško 18 5 4 9 19
8. Aluminij 17 4 4 9 16
9. Triglav Kranj 18 3 5 10 14
10. Ankaran 17 1 5 11 8