Celjski bodybuilder Benjamin Radič se pripravlja na tekmovanje v ZDA (video)


Benjamin Radič. “Navadnim smrtnikom” pomaga pri izgubljanju teže s pomočjo pravilne vadbe in prehrane. Ljubiteljski bodybuilder je že več kot 12 let, zdaj pa se podaja v profesionalne vode. Za njim je že prvo tekmovanje, pred njim pa, kot vse kaže, blesteča kariera. Z njim smo se pogovarjali med pripravami na njegovo drugo tekmo v profesionalni karieri.

Kakšen šport je pravzaprav t.i. “natural bodybuilding”?

Gre za smer bodybuildinga, kjer se vršijo doping kontrole tekmovalcev. Tekmovanja že več kot 30 let prireja prestižna ameriška organizacija Musclemania, katere geslo je “its all about the show”. Klasičnega izgleda bodibilderjev, ki ga imenujemo “steroid look”,  ta organizacija ne odobrava. Mislim, da je to eden izmed težjih športov, v katerem prestopamo lastne meje zmogljivosti, poleg tega pa moramo znati dobro prenašati tudi bolečino… Potem so tu še disciplina in odrekanja v vsakodnevnem življenju, kot sta napr. hrana in dovolj spanja za regeneracijo.

Kakšna je konkurenca, s katero ste se do zdaj že soočili?

Na tekmi v Parizu je bila konkurenca zelo močna, saj tekmovalce v tujini sponzorirajo velika podjetja športne prehrane. Ta poskrbijo za neomejeno količino dodatkov, denarne pomoči in stalno prisotnost trenerjev… Seznanjen sem tudi z »bodočo« konkurenco, ki me čaka na svetovnem prvenstvu v ZDA. Gre za izkušene tekmovalce, ki jih spremljam po znanih bodybuilderskih in fitnes revijah in so mi velik vzor ter motivacija za napredek.

Kaj sodniki na tekmovanju ocenjujejo?

Ocenjuje se simetrija telesa, show – samostojni nastop na odru z glasbo, barva in zdrav športen izgled tekmovalca.

Menda vas zanima veliko športov. Zakaj se profesionalno ukvarjate ravno z bodybuildingom?

Od malih nog se ukvarjam s raznimi športi, kot so tenis, odbojka, karate, judo,… In pri vseh teh športih je bil fitnes nekakšna vrsta pridobivanja moči, vzdržljivosti ali preventiva poškodb.  Obožujem v tekmovanju z samim seboj, rad prestopam lastne meje zmogljivosti, rad imam občutek po dobro opravljenem treningu in seveda končni rezultat, ki se meri v moči, zmogljivosti, zdravju in, jasno, v izgledu. Seveda pa to ne pomeni, da se ne ukvarjam še z drugimi športi, saj je pri bodybuildingu zelo pomemben tudi zdrav srčno-žilni-dihalni sistem (kolo, tek, plavanje,…)

Kakšen je Benjaminov jedilnik za en dan? Koliko obrokov imate, kaj jeste in kako natančni morate biti pri štetju kalorij?

Jedilnik je odvisen od faze priprav. Večinoma jem beljakovinsko hrano, veliko zelenjave in dosti zdravih maščob. Kolikor se le da, se poskušam izogniti sladkorju, čeprav obožujem sladkarije.

Trenutno moj jedilnik izgleda takole: v šetih obrokih bi porabil 400g piščančjih prsi, 400g govedine, 400g ribjega fileja, 10 jajc (4 rumenjaki), 300g rjavega riža, 200g sladkega krompirja,150g belega riža, 500-600g sveže zelenjave, oreščki, olivno olje, kokosova mast in nekaj dodatkov športne prehrane…Seveda pa se jedilnik spreminja na dnevno količino treninga. Kalorij praviloma ne štejem, ampak se osredotočim na razmerje vnosa beljakovin, maščob ter ogljikovih hidratov.

Kako pomembni so za vašo vadbo razni prehranski dodatki in koliko vas mesečno stanejo?

Mislim, da brez dodatkov športne prehrane pri tekmovalnem bodybuildingu ne gre. Mesečni strošek je približno 150 evrov, saj mi pri nakupovanju veliko pomagajo sponzorji.

Kako se jedilnik »zaostri« pred tekmovanji? Kako izgledajo zadnji dnevi pred pomembnim tekmovanjem? Čemu se še dodatno odrečete, kaj počnete,…

Pred tekmovanjem je treba biti zelo dosleden pri prehranjevanju, torej brez t.i. grešilnih obrokov, v jedilniku se vključujejo jedi, ki vodo iz telesa odvajajo na naraven način, ki telesu dajejo čvrstejši in surov izgled. Spremeni se tudi način treninga. »Zadnji« dnevi so težji, saj je potrebno zaužiti večji količini tekočine in ogljikovih hidratov.

Kolikokrat na teden/mesec si upate grešiti pri hrani?

2-krat tedensko. 2-krat tedensko nimam slabe vesti, če ne preide v 3-krat tedensko (smeh).

Koliko ur dnevno preživite v fitnesu?

Od 1 do 3 ur, odvisno od stanja in priprav.

Nekje sem prebrala, da priporočate dvigovanje uteži, s katerimi dosežemo bolj prefinjen videz telesa. Kako težke uteži dvigujete vi in s kolikšnimi naj začnejo naši bralci?

Mislim, da je teža uteži odvisna od posameznika, vsekakor pa mora biti breme pri vadbi težko. Sam dvigujem zelo težka bremena, npr. potisk s prsi (bench), pri čemer dvignem tudi do 200 kilogramov ali počep,kjer dvignem do 250 kilogramov.

Kako na vas gledajo mimoidoči? Vas gledajo postrani ali vas občudujejo?

Na žalost me v Sloveniji večina ljudi gleda po strani, saj vsak najprej pomisli na agresivneža in zakompleksanega človeka, kar pa je daleč od resnice. V tujini je čisto drugače… Ljudje se želijo fotografirati z menoj, čestitajo mi za dosežen izgled in me vzpodbujajo pri tem, kar počnem.

Trenutno težko pričakujete svoje drugo tekmovanje, ki bo potekalo v ZDA. Kakšen rezultat si obetate?

Res je, tekmovanje bo junija 2013 v Miamiju. Upam na čim boljši rezultat, torej na uvrstitev med prve tri.

Vabljeni, da si ogledate zanimiv Benjaminov trening v telovadnici.

T: ŠK, F: BR osebni arhiv