Celjski nogometni klub v letu 2022 posloval z večmilijonsko izgubo


Pri Nogometnem klubu Celje, kjer so pred aktualno sezono in nato tudi med zimskim prestopnim rokom močno prevetrili svojo zasedbo, so objavili revidirani letni računovodski izkaz za leto 2022, ki prikazuje precejšen minus.

Vodilni pri NK Celje so že pred sezono napovedali, da imajo s klubom želje po velikih uspehih in osvajanju lovorik, ko so pripeljali številna zveneča imena slovenskega nogometa (Zabukovnik, Popović, Matko, Bajde, Kouter, Tomić, Matić, Ikwuemesi). S tem so nadaljevali tudi v zimskem prestopnem roku, ko so še dodatno okrepili celjsko moštvo (Nemanič, Bobičanec, Karničnik, Štefulj, Obradović). Kljub temu to sezono do lovorike niso uspeli priti, so pa na dobri poti, da zasedejo drugo mesto v državnem prvenstvu, ki za naslednjo sezono prinaša igranje v kvalifikacijah za evropska tekmovanja.

Vendarle pa je, kar se finančnega vidika tiče, čutiti posledice, ki so jih povzročile številne okrepitve, ob tem pa tudi zajetne pogodbe nogometašev, ki veljajo za ene izmed najvišjih med slovenskimi prvoligaši. To se namreč odraža tudi v poslovnih rezultatih minulega leta.

Ti so pokazali, da so ukrajinski lastniki kluba za vse stroške morali pokriti kar 5.467.537 evrov odhodkov, ob tem pa je v klubsko blagajno kapnilo ”le” 1.838.049 evrov. NK Celje je tako v letu 2022 pridelalo več kot 3,6 milijone evrov izgube. Ob tem so iz celjskega kluba sporočili tudi, da znesek plačil agentom in ostalim osebam, ki sodelujejo pri prestopih igralcev, znaša 236.174 evrov.

Maribor, neposredni tekmec Celjanov v boju za drugo mesto v državnem prvenstvu, je v letu 2022 prikazal precej bolj pozitivno finančno poslovanje. Mariborčani so namreč ustvarili prihodke v višini 9.411.563 evrov, njihovi odhodki pa so znašali 8.921.061 evrov, kar pomeni, da je klub iz štajerske prestolnice minulo leto sklenil s plusom v višini 490.502 evra.