Kdo bo Športnik Celja za leto 2022?


Letos poteka že 55. leto podeljevanje častnih priznanj najboljšim športnikom v Celju za leto 2022. Danes teče še zadnji dan glasovanja za naj športnika, športnico in ekipi Celja, nagrade pa bodo podelili konec meseca januarja. 

Športnik Celja je dogodek, ki že od leta 1968 prikazuje razsežnost celjskega športa, ne samo v stanju brez omejitev, temveč tudi takrat, ko so omejitve takšne ali drugačne. V preteklih treh letih so se v svetu športa srečevali s težavami, ki so za vse nekaj novega. Pa vendar je klubom uspelo vsaj delno ublažiti krizno situacijo in ob znanih ovirah dosegati vrhunske rezultate.

Iz Športne zveze Celje nam je predsednik nadzornega odbora mag. Hasan Ibrić posredoval tudi graf, ki prikazuje število podeljenih priznanj med letoma 2012 in 2022. Na grafu je vsekakor opazen napredek celjskih športnikov, ki so v letu 2012 prejeli 125 priznanj, leta 2022 pa 229.

Število priznanj celjskih športnikov med letoma 2012 in 2022

Tokratni kandidati za naj športnika v letu 2022 so: atleti Domen Dornik, Vid Botolin, Matic Ian Guček, Jan Vukovič; hitrostni drsalec Tibor Komerički, judoist Urh Ogrizek; kanuist Martin Srabotnik; smučar Martin Čater; deskar Tim Mastnak; taekwondoisti Maj Grunt Vidmar, Armin Hasanović in Ian Strnad.

Za naslov naj športnice leta 2022 se potegujejo: atletinje Tina Šutej, Tia Tanja Živko, Eva Pepelnjak; drsalka Daša Grm; judoistki Leila Mazousi, Nika Tomc; plezalka Sara Čopar; kickbokserka Larisa Žagar Slemenšek; taekwondoistki Maša Kenjalo, Tina Baloh; tekačica Nataša Robnik in košarkarica Lea Bartelme.

Pri ekipni moški konkurenci za leto 2022 lahko izbirate med Atletskim klubom Kladivar Celje – člani in Rokometnim klubom Celje Pivovarna Laško – člani. Pri ženskih ekipah se za naziv potegujejo Atletski klub Kladivar Celje – starejše mladinke, Ženski rokometni klub Z’dežele – mladinke, Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje – članice in Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje – mladinke.

Po presoji in poznavanju rezultatov lahko sicer glasujete tudi za druge celjske športnike in ekipe. Vaš glas oddate s pomočjo spletnega glasovalnega listka na povezavi: glasovanje za športnike Celja. Upoštevani bodo vsi vaši glasovi, ki bodo prispeli danes do polnoči. Glasovanje poteka vse od 6. januarja, priznanja pa bodo podelili 30. januarja.

Po novem pravilniku je izbor najboljše športnice, športnika in ekipe kompleksna, obenem izjemno strokovno dodelana naloga. Glasovalni sistem je prepuščen poznavalcem športa, to pa so nedvomno klubi, olimpijci, širša športna javnost, novinarji, športni pedagogi, najboljši športniki Celja in športni delavci.

Športniki Celja 2021 (foto: Edi Einspieler)

Za leto 2021 so nagradi podelili judoistki Tini Trstenjak in atletu Luki Janežiču. Najboljša moška ekipa je postal Atletski klub Kladivar Celje – člani, ženska pa Košarkarski klub Cinkarna Celje – članice.

Leto 2020 je pripadlo Tini Trstenjak in smučarju Martinu Čaterju. V ekipni konkurenci so bili nagrajeni Nogometni klub Celje in Košarkarski klub Cinkarna Celje.

Tina Trstenjak je bila izbrana za naj športnico tudi leta 2019, medtem, ko je takrat v moški konkurenci priznanje prejel deskar Tim Mastnak. Ekipni nagradi sta pripadli Rokometnemu klubu Celje Pivovarna Laško in znova Košarkarskemu klubu Cinkarna Celje.

Simon Valant