Kolesarski izleti za družine in rekreativce po Kozjanskem in Obsotelju: Rog. Slatina, Rogatec, Šmarje pri Jelšah


V drugi etapi naših namigov za vaš kolesarski podvig vam predstavljamo kolesarske poti v občinah Rogaška Slatina, Rogatec in Šmarje pri Jelšah.

Pravijo, da Slovenec postaneš šele tedaj, ko obiščeš Triglav. Če se mudite v Obsotelju in na Kozjanskem in uživate v vrhovih, bi veljalo, da morate obiskati Boč in Donačko goro. Do tja vodi tudi nekaj kolesarskih poti, za tiste, ki uživate bolj v ravninskih predelih, pa priporočamo kolesarjenje v dolini reke Sotle. Z lepo naravo, mnogimi razgledi in možnostjo ogleda kulturnih obsoteljskih in kozjanskih znamenitosti pa boste nagrajeni tudi, če se odločite za kolesarjenje po šmarskih in rogaških hribčkih.

 

Kolesarski podvig na Boč

Kostrivniška kolesarska pot

Dolžina poti: 24 – 34 kilometrov

Zahtevnost: Različna

Podlaga: Asfalt

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Različno

Gostinska ponudba: Gostišče Jurg (Male Rodne), Janezov hram (Rogaška Slatina), Gostilna Bohor (Rogaška Slatina), Restavracija Kaiser (Rogaška Slatina), Turistična kmetija Marjanca (Spodnja Kostrivnica), Okrepčevalnica Ham-ham (Rogatec), Gostišče Jutriša (Rogatec).

Na Boču boste deležni neokrnjene narave in lepih razgledov. (foto: Visit Rogaška, splet)

Kostrivniška kolesarska pot se vije skozi občini Rogaška Slatina in Rogatec, v nekaterih različicah pa povezuje tudi kolesarjenje po sosednji Hrvaški. Zasnovana je v petih smereh, ki jih lahko prilagodite glede na svojo kondicijsko pripravljenost. Najkrajša pot je dolga 24 kilometrov, a zahteva vzpon na Boč, tako je primernejša za dobro pripravljene kolesarje. Za manj kilometrov v nogah se priporočajo daljše poti, ki pa ne vključujejo zahtevnejših vzponov, več je tudi kolesarjenja po kolesarski stezi. Kostrivniška kolesarska pot vključuje kar nekaj znamenitosti iz zakladnice slatinske kulturne in naravne dediščine, med drugim vabijo v Krajinski park Boč, ki se bohoti s strnjenimi dobro ohranjenimi gozdovi in zaplatami travnikov. Tudi ogled zdraviliške Rogaške Slatine, ki se že skoraj pol tisočletja ponaša z zdravilno vodo, je lahko nadvse poučna in sproščujoča dogodivščina. Ustavite se tudi v Rogatcu, kjer vas vabijo na dvorec Strmol in v Muzej na prostem.

Več o kostrivniški kolesarski poti si lahko ogledate tukaj.

https://www.visit-rogaska-slatina.si/si/kaj-poceti/aktivnosti/kolesarjenje/kostrivniska-kolesarska-pot/

 

Do jezera, ki slovi po največji ujeti sladkovodni ribi

Slatinsko­­–slivniška kolesarska pot

Dolžina poti: 60 kilometrov (2 uri 50 minut)

Zahtevnost: Zahtevna

Podlaga: Asfalt

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Rogaška Slatina (zdravilišče)

Gostinska ponudba: Gostišče Jurg (Male Rodne), Janezov hram (Rogaška Slatina), Gostilna Bohor (Rogaška Slatina), Restavracija Kaiser (Rogaška Slatina), Ana Lesjak (Gorica pri Slivnici)

Rogaška Slatina–Sveta Ema–Pristava pri Mestinju–Stranje–Korpule–Ješovec–Sveti Štefan–Babno Brdo–Loka pri Žusmu–Tinsko

 

Poleg tega, da lahko v popolnosti uživamo v naravi je prednost kolesarjenja tudi v tem, da lahko v krajšem času premostimo nekaj deset kilometrov dolžinske razdalje, tako okrepimo svojo telesno pripravljenost, če smo dovzetni za ogled pokrajine, pa tudi marsikaj vidimo. Ena takšnih poti, ki nudi obilo znamenitosti, je »Slatinsko-slivniška« kolesarska pot, ki kolesarja vodi vse do Slivniškega jezera pri Gorici v Slivnici, umetno zgrajenega jezera, ki se ponaša z bogato naravo, saj v njem domuje 100 vrst ptic in 32 vrst rib, rakov, školjk in drugih vodnih živali. Ponaša se kot jezero, v katerem je bila ujeta največja sladkovodna riba v Sloveniji, 95 kilogramov težak som.

Iz Rogaške Slatine se lahko s kolesom podate do slivniškega jezera, ki privablja turiste, rekreativce, ribiče … (foto: Turizem Šentjur)

Parkirajte svoj jekleni konjiček v centru Rogaške Slatine. Peljite se mimo slatinske župnijske cerkve sv. Križa proti sv. Emi. Nadaljujte po kolesarski stezi in lokalnih cestah ob regionalni cesti do Pristave pri Mestinju, čez Stranje, Korpule, Je

šovec, Sveti Štefan, Babno Brdo, Loko pri Žusmu, Tinsko do regionalne ceste, nato pa skozi Vonarje nazaj do Rogaške Slatine. Na poti vas bodo navdušile še cerkev Sv. Eme pri Pristavi, Marijina cerkev na Tinskem, ruševine žusemskega gradu pri Žusmu …

 

Po obeh straneh reke Sotle

Kolesarska pot Rogaška Slatina–Spodnje Negonje–Tuncovec–Strmec pri Svetem Florijanu–Rogatec mejni prehod Hum na Sutli–Prišlin–mejni prehod (Mali Tabor–Rajnkovec)–Rogaška Slatina

 

Dolžina poti: 24,4 kilometrov

Zahtevnost: Srednje zahtevna

Podlaga: Asfalt

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Rogaška Slatina (zdravilišče)

Gostinska ponudba: Gostišče Jurg (Male Rodne), Janezov hram (Rogaška Slatina), Gostilna Bohor (Rogaška Slatina), Restavracija Kaiser (Rogaška Slatina), Okrepčevalnica Ham-ham (Rogatec), Gostišče Jutriša (Rogatec)

Rogaško Slatino lahko raziščete na številnih kolesarskih poteh. (foto: Visit Rogaška)

Dolina reke Sotle lahko za kolesarje zanimivejša, ker nudi krožne poti, ki potekajo tako po levem kot desnem bregu mejne reke Sotle. Na tej poti lahko obiščete še vrsto znamenitosti. Že v Rogaški Slatini vabijo k ogledu zdraviliškega parka, pivnice mineralne vode, Kristalne dvorane v Grand hotelu, kopališč, Anine galerije, Juneževe domačije, gozdnih vrelcev na Janini. V Rogatcu si oglejte srednjeveški trg, dvorec Strmol, razvaline gradu Gornji Rogatec, cerkvi sv. Hijacinte in sv. Jerneja, muzej na prostem. V Humu na Sutli pa vas vabijo k ogledu razvalin gradu Vrbovec, na Špiljakova jezera, k ogledu cerkva in za zaključek še k ogledu gradu Mali Tabor.

 

Rogaška Slatina je lahko pravi raj za kolesarje rekreativce. Po občini in v navezavi s sosednjimi občinami so zasnovane krajše in daljše kolesarske poti, primerne za družine, rekreativce in zahtevnejše kolesarje. Namig za kolesarski izlet po Rogaški Slatini lahko najdete tudi tukaj.

https://www.visit-rogaska-slatina.si/si/kaj-poceti/aktivnosti/kolesarjenje/

 

ROGATEC

Iz Rogatca na »štajerski Triglav«

Kolesarska pot Rogatec–Donačka gora-–Rogatec

Dolžina poti: 15,99 kilometrov (1 ura 20 minut)

Zahtevnost: Zahtevna

Podlaga: Asfalt, gozdna pot

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Rogatec (dvorec Strmol)

Gostinska ponudba: Okrepčevalnica Ham-ham (Rogatec), Gostišče Jutriša (Rogatec), Rudijev dom (odprto od aprila do oktobra, preostali del leta odprto med vikendi)

*digitalizirana kolesarska pot

Donačka gora se bohoti v ohranjeni naravi, ki prija tudi kolesarjem. (foto: ZKTR Rogatec)

Panoramska krožna kolesarska pot iz Rogatca na štajerski Triglav, kakor zaradi dominantnih treh vrhov pravijo 884 metrov visoki Donački gori, vas bo nagradila z lepimi razgledi do bližnjega Boča, pa vse tja do Kamniško Savinjskih Alp in Pohorja. Svoj jekleni konjiček parkirajte pod dvorcem Strmol v Rogatcu. S kolesom nadaljujte po kolesarski stezi v smeri Muzeja na prostem. Peljite se v smeri Donačka Gora, zavijte v Tlake, od tam pa sledite usmerjevalnim tablam proti Rudijevem domu. Na poti se lahko ustavite pri cerkvi Svetega Donata, ki je gori dala ime. Do nje boste sicer morali za 100 metrov kreniti s poti. Nadaljujte do Rudijevega doma, nato sledi spust po gozdni makadamski cesti in vožnja po lokalni cesti Majšperk–Rogatec.

 

Zaobjemite rogaške lepote

Kolesarska pot Rogatec–Boč-Kostrivnica-Rogaška Slatina-Rogatec

Dolžina poti: 37,51 kilometrov

Zahtevnost: Zahtevna

Podlaga: Asfalt, gramozna cesta

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Rogatec (dvorec Strmol)

Gostinska ponudba: Okrepčevalnica Ham-ham (Rogatec), Gostišče Jutriša (Rogatec), Gostišče Jurg (Male Rodne), Janezov hram (Rogaška Slatina), Gostilna Bohor (Rogaška Slatina), Restavracija Kaiser (Rogaška Slatina

*digitalizirana kolesarska pot

V srednjem veku je Rogatec veljal za najpomembnejše tržno naselje, njegova vloga ob križišču prometnih poti in obmejna lega, sta mu omogočila razcvet trgovine in nekaterih drugih obrtniških dejavnostih, po katerih še slovi danes. Svojevrstna po

Trg Rogatec vas vabi, da si ogledate sledi preteklih časov. (foto: ZKTR Rogatec)

sebnost je denimo kamnoseška obrt. Mojstri so iz domačega ložanskega kamna izdelovali kamnite bruse, zapuščina bogate kamnoseške dejavnosti se zrcali tudi v kamnitih vratnih in okenskih portalih na tržnih stavbah. Tudi steklarstvo, ki danes zaznamuje sosednjo Rogaško Slatino, se je pričelo razvijati na območju Rogatca. Da izveste več o tem kraju, vas že na izhodišču poti povabimo na dvorec Strmol in v Muzej na prostem Rogatec. Na dvorcu si lahko kar nekaj zbirk, ki so pomembni pričevalci nekdanjega življenja ob reki Sotli. Nato s kolesom krenite v smeri Muzeja na prostem Rogatec, zavijte v smer vasi Sveti Florijan in Strmec. Nadaljujte skozi Negonje in Čačo vas do planinskega doma pod Bočem. Ne pozabite, da ste na hribu, ki se vzpenja 978 metrov visoko. Narava Boča je pestra in bogata, zato je varovana pod nazivom krajinski park. Ogledate si lahko tudi manjšo gotsko cerkev sv. Nikolaja. Svojo pot nadaljujte do Kostrivnice

, kjer lahko postanete v soteski Dreveniškega potoka, ki skriva izvir kisle slatinske vode. Sledi še vožnja skozi Kamno Gorco, Zagaj, Podplat, Negonje in Rogaško Slatino do Rogatca.

 

Rogatec ponuja še nekaj lokalnih kolesarskih poti, in vas vabijo k raziskovanju kraja. Njihove trase so sledeče:

Do izvira Sotle
Potek: Rogatec – mejni prehod Dobovec – Lovska koča Lipovec – izvir Sotle – Lovska koča Log – dolina pod Donačko goro
Dolžina: 20 km
Težavnost: težka

Do ribnika
Potek: trg Rogatec – Ptujska cesta – Sv. Florjan – ribnik – dvorec Strmol – Muzej na prostem Rogatec
Dolžina: 5 km
Težavnost: lahka

Do Trških gorc
Potek: trg Rogatec – Slomškova ulica – cerkev sv. Jerneja – cerkev sv. Hijacinte – Trške gorce
Dolžina: 5 km
Težavnost: težka

Na Donačko goro
Potek: trg Rogatec – ob Draganji – Donačka gora – Muzej na prostem Rogatec
Dolžina: 8 km
Težavnost: težka

 

ŠMARJE PRI JELŠAH

 

Na sopotju preteklosti in sedanjosti

Kolesarska pot Šmarje pri Jelšah–Senovica–Močle–Sotensko–Sladka gora–Lemberg–Bobovo–Šmarje pri Jelšah

Dolžina poti: 20 kilometrov

Zahtevnost: Srednje

Podlaga: Asfalt

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Šmarje pri Jelšah (parkirišče za avtobusno postajo)

Gostinska ponudba: Gostilna Krpan (Šmarje pri Jelšah), Pivnica Lipnik (Šmarje pri Jelšah), Gostilna Štravs (Šmarje pri Jelšah)

Peljite se po kolesarski stezi v smeri Šentjurja. Takoj na levi strani opazite hrib, na katerem kraljuje cerkev sv. Roka. Do nje vodi šmarska kalvarija . Med leti 1743 in 1753 jo je dal zgraditi nekdanji šmarski župnik dr. Matej Vrečer. Kamniti portali, kapele s kiparskimi skulpturami in poslikavami ter štukaturami so pravi raj za ljubitelje umetnostne zgodovine. Nadaljujte po kolesarski stezi, informativna tabla vas bo usmerila do Jelšingrada, stavbe iz 15. stoletja, ki je skozi kasnejše dozidave dobila imenitno podobo dvorca. Nadaljujte v smeri Senovica, Močle in Sotensko, kjer pogled privabi cerkev Sv. Miklavža. Proti Sladki gori se boste naužili lepe narave, posejane s

Na kolesarski poti boste obiskali tudi Lemberg, nekdanji srednjeveški trg s še ohranjenim prangerjem in rotovžem. (foto: Občina Šmarje pri Jelšah, splet)

kmetijami in vinogradi. Na Sladki gori se ustavite v Marijini cerkvi, eni najlepših baročnih umetnin pri nas. Če vas navdušijo lepi razgledi, se peljite še do cerkve svetega Mihaela. V lepem vremenu boste videli Pohorje, Dravinjsko dolino in ravnino ter griče Kozjanskega in Obsotelja. Popeljite se še skozi Lemberg, nekdanji srednjeveški trg, na katerega še spominjata ohranjeni rotovž in pranger. Povratek v Šmarje naredite skozi vasi Preloge, Bobovo, Orehek in Dvor.

 

 

Skozi vasi Šmarja pri Jelšah

Klesarska pot Šmarje pri Jelšah–Korpule-Šerovo–Spodnje Mestinje–Zibika-Vršna vas-Cerovec pri Šmarju (možnost vzpona na Predenco)

Dolžina poti: 22 kilometrov

Zahtevnost: Srednje

Podlaga: Asfalt

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Šmarje pri jelšah (parkirišče za avtobusno postajo)

Gostinska ponudba: Gostilna Krpan (Šmarje pri Jelšah), Pivnica Lipnik (Šmarje pri Jelšah), Gostilna Štravs (Šmarje pri Jelšah)

Ustavite se lahko na sedovškovi domačiji, kjer vam bodo prikazali kako se je nekoč gradilo in delalo. (foto: Občina Šmarje pri Jelšah, splet)

Na tej kolesarski poti boste zaokrožili vasi Šmarja pri Ješah in se naužili narave tamkaj. Avto parkirajte na parkirišču pri avtobusni postaji. Po lokalni cesti se zapeljite proti Korpulam, nadaljujte v Šerovo, Spodnje Mestinje, Zibiko in Vršno vas. Na poti proti Cerovcu lahko pri Kameniku zavijete levo in naredite manjši vzpon do razgledišča Sedovec. Ob vznožju se nahaja Sedovškova domačija, ki velja za edino tovrstno ohranjeno dediščino pri nas. V dogovoru z lastniki si lahko na domačiji ogledate sedem objektov, med njimi tudi kovačnico, gostilno, kapelico, gospodarska poslopja in kozolec. Po lokalni cesti nadaljujte proti Cerovcu in Ješovcu. Bodite porozni za usmerjevalno tablo proti Predenci, kamor se lahko povzpnete in si prislužite lep razgled, hkrati pa se lahko ustavite v cerkvi Svetega Roka, ki so jo, kakor pravi legenda Šmarčani gradili v 17. stoletju v priprošnjah, da bi iz kraja pregnali kugo. K cerkvi se vzpenja kalvarija, baročna umetnina, ki je bila razglašena za eno izmed sedmih čudes Slovenije. Obiščete še lahko muzej baroka, kjer ponudijo poučne vsebine za obiskovalce vseh starosti. Sicer se s kolesom po isti poti vrnite na lokalno cesto ter se preko spustite proti Šmarju pri Jelšah.

Kolesarska pot Šmarje pri Jelšah–Senovica–Močle-Šentvid pri Grobelnem–Grobelno–Platinovec–Cerovec pri Šmarju–Šmarje pri Jelšah

Dolžina poti: 17 kilometrov

Zahtevnost: Srednje

Podlaga: Asfalt

Kolesarska steza: Delno

Krožna pot: Da

Izhodišče poti: Šmarje pri jelšah (parkirišče za avtobusno postajo)

Gostinska ponudba: Gostilna Krpan (Šmarje pri Jelšah), Pivnica Lipnik (Šmarje pri Jelšah), Gostilna Štravs (Šmarje pri Jelšah)

 

Kolesarska pot, ki vas popelje so do Grobelnega je še ena v vrsti poti, ki vodijo po razgibanem šmarskem terenu in vas navdušijo z razglednimi točkami

Že v Šmarju pogled pritegne kalvarija s cerkvijo Sv. Roka. Če se boste povzpeli na Predenco, pa boste nagrajei s čudovitim razgledom na pokrajino Šmarja. (foto: Občina Šmarje pri Jelšah, splet)

in lepo naravo. Na poti lahko spoznate Šmarje pri Jelšah (dvorec Jelšingrad z grajskim parkom, cerkev Sv. Roka, kalvarija, Muzej baroka) ali pa se naužijete lepih razgledov z razglednih točk, ki pa zahtevajo nekaj vzponov. Najvišji vzpon na tej poti je Zgornji Cerovec, ki leži na nekaj več kot 400 metrih nadmorske višine.

 

 

 

KOLESARSKE PRIREDITVE

Rekreativni kolesarski maraton Rogaška Slatina

Kolesarsko prireditev na začetku junija pripravlja Kolesarski klub Rogaška slatina. Odločite se lahko med malim maratonom v dolžini 33 km in velikim maratonom v dolžini 76 km, za otroke pa pripravijo, otroci lahko sodelujejo v 400-metrski otroški dirki.

Kolesarski vzpon na Boč, Rogaška Slatina

Na prvo nedeljo v maju lahko pod taktirko Kolesarskega kluba Rogaška Slatina opravite s kolesarskim vzponom na Boč. Trasa je dolga 5 kilometrov, opravite pa z 467 metri višinske razlike.

Šmarski maraton, Šmarje pri Jelšah

Prireditev poteka prvo avgustovsko nedeljo in kolesarjem ponuja različno dolge proge, skozi katere prikažejo lepote in znamenitosti občine Šmarje pri Jelšah.

Prijateljsko kolesarjenje po dolini Sotle

Športno društvo OŠ Rogatec v mesecu maju organizira rekreativno kolesarjenje po dolini Sotle na slovenskih in hrvaški strani.