Pregled jesenskega dela nogometne sezone NK Celja 2014/15 in ozadje nogometnega dogajanja v celjskem prvoligašu, epoha v petih delih: 1/5: zapuščina Miloša Rusa


Vir: NK Celje
Vir: NK Celje

Nogometno moštvo NK Celje je zlasti v rezultatskem smislu pozitivno presenetilo celjsko in širšo slovensko nogometno publiko. Novinarska ekipa Celje.info razkriva kaj tako revolucionarnega se je zgodilo v zadnjega pol leta v celjskem prvoligašu.  

Minilo je skoraj 14 dni od zadnjega 20. kroga jesenskenskega dela 1.SNL. V tem času smo v športnem štabu novinarske ekipe Celje.info povzeli in strnili dogajanje v celjskem nogometnem prvoligašu v zadnjega pol leta.

 

1/5: NK Celje 2013/14: zapuščina Miloša Rusa

Miloš Rus in celjska mlada garda

Lanskoletna sezona NK Celja je bila rezultatsko gledano neuspešna. Nekdanji trener Miloš Rus je vložil nemalo truda, pa vendar je ostal pri svojih prizadevanjih v večji meri neuspešen. Celjani so se z maksimalno požrtvovalnostjo uspeli obdržati v druščini slovenskih prvoligašev. Za neuspeh moštva je meddrugim krivil po njegovih besedah »preslab, premalo kvaliteten nabor igralcev, ki po jakosti in kvaliteti morebiti ne gravitira v 1.SNL«, če zgolj povzamem besede, ki jih je uporabil na enem izmed intervjujev. Glede na skromna finančna sredstva in na vložen napor, sicer nespornega poznavalca nogometa Miloša Rusa, so zvenele njegove trditve še kako resnične in vmesne.

Treba je priznati, da je NK Celje pod taktirko Miloša Rusa kazal všečne predstave, kjer ni manjkalo kombinatorne igre. Sama kombinatorna igra po sebi v nogometu kot tudi v drugih ekipnih športih ni dovolj, lepo igro je potrebno kronati z zadetki, kar pa Celjanom pod »Rusovim žezlom« nikakor ni uspevalo.

Milošu Rusu gre vseeno priznati določene zasluge, ki jih kaže današnje moštvo NK Celja: Rus je dal v prejšnji sezoni 1.SNL priložnost mladim oz. jim jo je bil primoran dati, upoštevajoč finančno stanje v celjskem prvoligašu. Pod njegovo taktirko so mladi upi zbrani s področja celjskega bazena prestali tako za njih same kot za nas gledalce naporno in mučno kaljenje iz mladincev v prvokategornike. Treniranje in vodenje mladih in neizkušenih fantov je zahtevalo nemalo poguma in naporov, kar je nedvomna zasluga trenerja Rusa; ta je svoje nogometaše naučil večjega dela prepotrebne nogometne abecede.

Lahko bi rekli, da se je Miloš Rus pošteno namučil, ko je gnetel »testo«, ki mu je bilo zaupano. No, to testo, kot se danes kaže narejeno iz vrhunskih sestavin, je nekdanji trener dolgo gnetel in ga kot štafetno palico predal svojemu nasledniku Simonu Rožmanu.

 

Zapisal: J. Hrovat

polsi-nogomet-14_15-klik