Senzacija na smuku v Val d’Iseru: celjski smukač Martin Čater zmagal s številko 41! (video)


Svetovni pokal v alpskem smučanju je bil danes deležen ene izmed največjih smukaških senzacij doslej. Na smuku v Val d’Iseru je namreč s štartno številko 41., potem ko so se do tedaj prvi trije že skoraj pripravljali na podelitev, senzacionalno zmagal celjski smučar Martin Čater.

To je največji uspeh celjskega smučanja in Smučarskega kluba Unior Celje. Trener reprezentanci v hitrih disciplinah je od letošnje sezone prav tako Celjan Gregor Koštomaj.

Nazadnje je podobno senzacijo pripravil Katja Koren leta 1993 s številko 66 je zmagala na superveleslalomu v Flachauu.

Vse do številke 41. je kazalo, da bo prvo zmago kariere slavil Avstrijec Otmar Striedinger. A Martin Čater iz Pečovnika je dve uri za tem, ko se je na progo podala štartna številka 1, izkoristil dobro pripravljeno progo in z natančnim smučanjem ter neverjetnim občutkom do tedaj vodilnega prehitel za 22 stotink sekunde. Čater je bil na celotni progi zelo hiter in v območju stopničk, v zadnjem delu proge pa je še nekoliko dodal in v cilju šokiral cel smučarski svet. Čater, ki je sicer solidno smučal že na treningu – a daleč od tega da bi kdo pričakoval kaj takega -, je doslej najboljšo uvrstitev na smukih dosegel z 8. mestom v Wengnu.

“Kljub obilici novega snega je bila proga sijajno pripravljena. Res mi je uspel izjemen nastop. Vedel sem, da sem dobro smučal, nisem pa verjel, da bo to dovolj za zmago. Upal sem na najboljšo deseterico. Včasih misliš, da si hiter, pa nisi,” je po tekmi povedal Čater.

Video njegove senzacionalne vožnje za zmago najdete tukaj. Pogovor z Martinom Čatrom po zmagi, ki so ga opravili na Valu 202, pa lahko prisluhnete tukaj.

Končni vrstni red:               
 1. M. ČATER          SLO 2:04,67
 2. O. STRIEDINGER    AVT   +0,22
 3. U. KRYENBUHEL     ŠVI    0,27
 4. A.-A. KILDE       NOR    0,36
 5. J. CLAREY         FRA    0,42
 6  B. FEUZ           ŠVI    0,53
 7. S. SANDER         NEM    0,57
 8. M. MAYER          AVT    0,59
 9. R. BAUMANN        AVT    0,60
10. D. PARIS          ITA    0,42
11. N. ALLEGRE        FRA    0,69
12. M. FRANZ          AVT    0,79
13. R. COCHRAN-SIEGLE ZDA    0,81
...                              
28. B. KLINE          SLO    1,56
53. M. HROBAT         SLO    3,26

foto: EPA